Blog

Dutá ihla pre začiatočníkov

Prečítate za 3 minúty

Výšivka, ktorá vystupuje z radu. Vytvorí štruktúrované vzory na novom obraze a oživí dávno zabudnutú tašku. Dutá ihla pridá vaším projektom jedinečnosť, nech už tvoríte čokoľvek. Pokiaľ so slučkovaním začínate, alebo sa chcete posunúť o krok vpred, ponorte sa do nasledujúcich riadkov.

Punch needle je stará remeselná technika, pri ktorej pomocou dierovacej ihly a priadze vznikajú na povrchu látky slučky.

Počas tohto vyšívania si projekt rozdeľujeme na dve strany. Pracujeme na zadnej (pracovnej) strane diela. Na tejto strane vznikajú menšie stehy, ktoré nemajú žiadnu výšku. Na prednej strane práce sa tvoria slučky a hromada vlákien je vyššia. V praxi neexistuje žiadna správna a nesprávna strana. Pri vyšívaní ich môžeme striedať - vznikne tak zaujímavá textúra práce.

Keď si osvojíte základy tejto techniky, budete si vedieť vytvoriť nielen nové dekorácie, ako sú vankúše, prikrývky, koberčeky či nástenné obrazy, ale vdýchnete život aj tým starším, ktoré už doma máte. Pomocou dutej ihly sa dá zrecyklovať stará obliečka, plátená taška, rám na fotku, obal na telefón, dokonca aj oblečenie.

Na dizajn s dutou ihlou si pripravíme:

  • dutú ihlu
  • vyšívacie plátno
  • priadzu
  • vzor, ktorý budeme vyšívať
  • ceruzku na prekreslenie dizajnu
  • nožnice

Postup

1. Navlečieme vlnu do ihly - pomôžeme si navliekačom nití. Vzadu necháme niekoľko cm dlhý “chvostík”, aby sme to mohli neskôr zaistiť.

2. Načrtneme si predlohu, podľa ktorej budeme vyšívať. Môžeme si ju vytlačiť a obkresliť na plátno ceruzkou, tí zručnejší si môžu dizajn prekresliť priamo na tkaninu.

3. Ihlu držíme vo zvislej polohe (45 stupňový uhol k látke). Vpichujeme ihlu zo zadnej strany, na prednej strane sa nám tvorí obrázok. Niť bude vychádzať zo špičky ihly. Po zasunutí ihly ju jemne potiahneme späť (snažíme sa udržiavať rovnobežnú polohu s látkou). Vpichovanie opakujeme a dávame pozor na to, aby boli stehy blízko pri sebe.

4. Ostriháme vlnu na prednej strane, aby sme vytvorili úhľadný vzhľad obrázka.

5. Vnútorná časť - vpichujeme ihlu z prednej strany, na ktorej zároveň vzniká obrázok.

6. Strihaním si vytvarujeme správny tvar listu.

7. Obrázok je hotový!

Na čo pri tvorbe nezabudnúť

  • začiatočníkom odporúčame investovať do kompletnej sady - tá obsahuje rôzne hrúbky ihiel, nadstavec na ihly a navliekacie lanká
  • pozor na rovnakú hĺbku = rovnomernú veľkosť slučiek v celom vzore
  • po dokončení nezabudnite zafixovať konce priadze - buď uzlíkom alebo prepletením

Noezon inšpiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024