Blog

Stolovanie v háčkovanom štýle

Prečítate za 3 minúty

Udržateľný spôsob tvorby, ktorý si zamilovala aj mladá generácia. Skúsili ste háčkovanie preniesť do prípravy stolovania? Noezon vás naučí, ako na to! Háčkovaný podnos čaká na svoj prvý aranžmán.

Háčkujeme s tričkovinou

V dnešnej inšpirácii budeme pracovať s prémiovou textilnou priadzou Natana. Jej vlastnosti oceníte pri tvorbe výrobkov do interiéru aj exteriéru. Je pevná a ideálna na produkty, ktoré sa často využívajú alebo budú vystavené záťaži (napríklad háčkované košíky).

Ak obľubujete eleganciu, jednoduchosť a chcete si navodiť pohodovú atmosféru, vyberajte z pastelových odtieňov. Levanduľová farba prenesie kúsok Provensálska priamo na váš stôl. Pôsobí romanticky a elegantne zároveň.

Na háčkovaný podnos potrebujeme:

  • Natana tričkovinu
  • drevené dno v tvare obdĺžnika (použili sme 25 x 35 cm)
  • háčik (7 mm)

Postup

1. Háčkovať začíname v strede dlhšej strany dreveného dna.

2. Tričkovinu si prevlečieme zospodu a urobíme pevný stĺpik. Následne spravíme 1 retiazkové očko a pokračujeme do druhej dierky dna krátkym stĺpikom. Pomocou krátkeho stĺpika obháčkujeme celé dno.

3. Do rohov dna sa háčkujú 3 krátke stĺpiky - v tomto prípade bola však tričkovina prihrubá, preto sme do rohu háčkovali takto: krátky stĺpik, retiazkové očko, krátky stĺpik. V nasledujúcom riadku sme v rohoch háčkovali 2 krátke stĺpiky (stredný sme urobili do retiazkového očka).

4. Po dokončení posledného krátkeho stĺpika si potiahneme tričkovinu, aby sme mali dlhšie očko, ktoré pretiahneme cez prvé retiazkové očko smerom dozadu. Háčik pichneme priamo do stredu prvého krátkeho stĺpika (do stredu Véčka), naberieme si tričkovinu na háčik a pretiahneme dopredu, následne si na háčik vrátime očko, ktoré sme pretiahli dozadu a cez obe očká pretiahneme tričkovinu - dokončíme ako krátky stĺpik. Pokračujeme krátkym stĺpikom, pričom háčik stále pichneme do stredu V-éčka. Môžeme robiť klasický krátky stĺpik alebo si očká otáčať, aby sme dosiahli rovné V-éčka. Takto urobíme 2 riadky.

5. Nakoniec podnos obháčkujeme pevnými stĺpikmi dookola. Odstrihnutý koniec tričkoviny si zakamuflujeme pretiahnutím cez pár očiek, následne odstrihneme. Hotovo!

Noezon inšpiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024