Blog

Moderné vyšívanie dutou ihlou

Prečítate za 4 minúty

Jednoduchá, efektná a dostupná pre každého. Dutá ihla mení pohľad na tradičné vyšívanie. Táto technika si našla priaznivcov naprieč všetkými vekovými kategóriami. Ako si vytvoriť 3D dekorácie a prečo na výbere materiálu naozaj záleží?

Aj keď sa často spája s prívlastkom “moderné vyšívanie”, vo svete handmade má bohatú tradíciu. Dutá ihla, punch needle či slučkovanie prináša nekonečné možnosti tvorenia pre začínajúcich aj skúsených.

Punch needle technika

Pri vyšívaní dutou ihlou sa do tkaniny z jednej strany vpichuje niť (tenká bavlnka), priadza alebo vlna, vďaka čomu na druhej strane vzniká trojrozmerný vzor. Tento vzor je na dotyk veľmi jemný a môže vzniknúť na oboch stranách plátna. Slučkovacou technikou si dokážete vyrobiť bytové dekorácie, ako sú vankúše, koberce, obrazy na stenu, ale aj módne tašky.

Dutá ihla na vyšívanie

Ako si vybrať správnu slučkovaciu ihlu? Dôležitá je jej hrúbka. Od nej totiž záleží, aký druh priadze na vyšívanie treba použiť (či to bude bavlnka, tenšia/ hrubšia priadza alebo vyšívanie dvojmo).

Noezon tip: Vyskúšajte moderné vyšívanie aj s tými najmenšími, hotové punch needle sady prinesú kopec zábavy a podporia detskú kreativitu.

Práca s dutou ihlou

Látka musí byť dobre napnutá - pomôžeme si kruhom na vyšívanie alebo klasickým obrazovým rámom, na ktoré plátno pripevníme. Ihlu vpichujeme do textílie kolmo (držíme ju v ruke podobne ako pero, skoseným koncom smerom nahor = k sebe). Nevyťahujeme ju príliš vysoko, aby sa nám nevyvlieklo očko. Dutú ihlu iba povytiahneme a posunutím pichneme ďalšie očko. Bavlnky, priadze či samotná látka musia byť úplne voľné, nesmie ich nič “ťahať”.

Nepodceňujte výber látky

Nie je to len o správnom držaní ihly, dôležitú úlohu zohráva samotný materiál, na ktorý vyšívame. Ak sa vám v začiatkoch nedarilo, možno ste nemali správnu látku. Tá by mala byť mäkká, poddajná a nie príliš husto tkaná. Klasickej kanave a panamke sa radšej vyhnite, sú tvrdé a pri použití punch needle sa trhajú.

Noezon tip: Na vyšívanie dutou ihlou viete použiť aj tkáčske plátno, ľanovú látku, denim alebo vlnený flanel.

Bavlnky, priadze a vlny na punch needle

Akú priadzu zvoliť pre váš nový projekt? Priemer ihly určuje hrúbku priadze alebo nite, ktorú môžete použiť. Hrubšie priadze vytvárajú štruktúrovanejšie vzory, jemnejšie nite zase vytvárajú delikátnejšie a komplikovanejšie vzory.

Na slučkovanie dutou ihlou sa dajú použiť tenké vyšívacie bavlnky, háčkovacie priadze, ale aj hrubšie vlny. Pomôcť vám môžu aj informácie od výrobcu, ktorý zväčša uvádza, aká hrúbka vlákna je vhodná pre danú ihlu (vo všeobecnosti platí, že čím je slučkovacia ihla hrubšia, tým hrubšiu priadzu môžete použiť).

  • Najtenšia ihla je vhodná na klasické nite a na dve vlákna (všetky bavlnky mulinky sú zložené zo šiestich vlákien a dajú sa deliť podľa potreby na 2, 3, 4...vlákna) z DMC/Anchor vyšívacích priadzí.

  • Hrubšia stredná ihla poslúži na vyšívacie nite (bavlnky, mulinky, perlovky).

  • Do najhrubšej ihly navlečiete napríklad klasickú bavlnenú priadzu na háčkovanie s hrúbkou na háčik č. 2.5 mm.

Pomôcky na vyšívanie

Noezon inšpiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024