Blog

Rozvíjame jemnú motoriku vyšívaním

Prečítate za 2 minúty

Vyšívanie pre predškolákov je síce poriadna výzva, no zato obohacujúca a upokojujúca zároveň. Táto handmade technika otvára ďalší stupeň poznania a tvorivosti. Motivujte deti hravou formou a vyšite si spolu s nimi drevené šablóny vo veselých dizajnoch.

Ako priviesť deti k vyšívaniu? Začnite jednoduchým projektom. Proces poznávania a učenia zjednodušia drevené šablóny. Každá šablóna má vopred pripravené dierky, do ktorých môže malý pomocník najprv vyšívať intuitívne, neskôr sa pomocou nich naučí základné vyšívacie stehy. Stačí už len vybrať jeho obľúbený dizajn, prichystať ihlu a materiál na vyšívanie.

Aby sme zachovali maximálne bezpečie pri práci, klasickú kovovú ihlu vymeníme za tupú, prípadne plastovú pomocnú ihlu. Drevené šablóny viete vyšívať tenkými bavlnkami, pletacou či háčkovacou priadzou, prípadne tenším špagátom.

Vyšitá šablóna ako dekorácia

Nečakajte dokonalé výtvory, cieľ je samotná cesta, kedy si deti trénujú úchop, manipuláciu s vyšívacími pomôckami, rozvíjajú motoriku aj kreativitu. Vyšívanie je vlastne taký maratónsky beh, nie šprint. Majte to na pamäti, keď budete chcieť dieťa oceniť po dokončení projektu. Ak je šablóna hotová, nájdite jej využitie - ozdobte si ňou interiér, ikebanu alebo detskú izbu.

V spolupráci s tvorcom a deťmi

V piatkovom vysielaní nám s tvorbou pomohli aj malí šikovníci. Drevené šablóny vyšívali Simona Oravcová, Hugo a Oliver. Mamka chlapcov tvorí pod značkou Veselé macrame. Nazrite do jej handmade sveta cez Facebook alebo Instagram.

Prebuďte v sebe tvorivosť

Noezon inšpiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024