Blog

Detská Puffy vesta

Prečítate za 4 minúty

Mäkučký doplnok, ktorý rozveselí nielen jarné dni. Vesta z Puffy vlny nevyžaduje žiadne špeciálne pomôcky, zvládnete ju upliesť rukami. Potešte svojho drobca a vytvorte mu jedinečný dvojfarebný kúsok.

Na Puffy vestu potrebujeme:

  • Alize Puffy More vlnu (3 klbká)
  • nožnice
  • saténovú stužku na dozdobenie

Postup

Na upletenie Puffy vesty pre cca 3-ročné dieťatko sme spotrebovali 3 klbká vlny. Nepotrebujete žiadne pletacie ihlice ani háčiky, postačí vám rovná podložka.

V úvode si premeriame, koľkými očkami budeme začínať pliesť vestičku, aby sme dosiahli požadovanú veľkosť. Meriame obvod pásu, keďže vestu začíname pliesť odspodu. Vyberieme si vzor, ktorý prekreslíme na štvorčekový papier. My sme zvolili jarné kvety. Pri tvorbe návrhu necháme pracovať našu tvorivosť.

Vestu začíname pliesť odspodu. Pre zvolenú veľkosť sme urobili retiazku z 55 očiek - najprv z ružovej farby, následne rovnako z bielej farby.

Cez obe retiazky si prevlečieme očká.

Najprv pletieme ružovú stranu. Pracujeme podľa predlohy vzoru, ktorý sme si nakreslili na štvorčekový papier. Biela farba na papieri predstavuje ružovú časť vlny, šedá predstavuje bielu vlnu.

Postupne sa nám bude vypletať vzor.

Po upletení šestnástich riadkov si vestičku rozdelíme na dve predné časti a jednu zadnú časť. Oddeľujeme sprava a zľava štrnásť očiek pre predné časti a pre zadnú časť dvadsaťsedem očiek v strede.

Následne si urobíme retiazku smerom doľava z dvoch očiek (predná časť) a doprava z jedného očka (zadná časť) na jednej strane a na druhej strane zase naopak - doprava retiazku z dvoch očiek (predná strana) a doľava retiazku z jedného očka (zadná časť).

Ideme pliesť prednú stranu. Robíme prvý riadok. Desať očiek prevlečieme klasicky cez seba, jedenáste a dvanáste očko prekryjeme cez seba (zúžime).

Poznámka: Trináste a štrnáste očko prednej strany je v retiazke.

Následne upletieme sedem riadkov bez zužovania.

Ôsmy riadok začíname prepletím štyroch očiek, z ktorých následne urobíme retiazku.

Piate a šieste očko spletieme spolu (zúžime). Pletieme do konca radu. V ďalšom riadku opäť zúžime o jedno očko.

Nakoniec upletieme posledný riadok bez zúženia. Ostane nám päť očiek prednej časti na spojenie vesty so zadnou časťou.

Rovnakým spôsobom upletieme aj druhú prednú časť. Vlnu napájame z pravej strany.

V ďalšom kroku si upletieme zadnú časť vestičky. V prvom riadku na oboch stranách zúžime spletením dvoch očiek do jedného. Potom pletieme jedenásť riadkov bez zúženia.

Vestu spojíme tak, že päť očiek prednej častí prepletieme cez päť očiek zadnej časti na jednej aj na druhej strane.

Následne z očiek urobíme retiazku a na konci urobíme uzol. Týmto sme ukončili ružovú stranu vestičky.

Rovnakým spôsobom urobíme aj bielu stranu vestičky.

Zvyšné konce vlny zapracujeme medzi bielu a ružovú stranu a máme hotovo.

Vestičku môžete zopnúť ozdobnou saténovou stužkou. Nech sa dobre nosí!

Barbora

Barbora

Noezon ambasádorka

Vitajte v mojom svete ručne vyrobených zázrakov. Puffy deky, vestičky, háčkosponky a ďalšie pletené vecičky môžu byť nielen krásne a originálne, ale aj veľmi osobné a štýlové. Každý kúsok je naplnený láskou a osobným dotykom. U mňa nájdete inšpiráciu, tipy na materiály alebo spôsoby, ako svoje výrobky originálne zhotoviť. Pridajte sa ku mne a zažite kúzlo ručnej tvorby 🤍

Prebuďte v sebe tvorivosť

Noezon inšpiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024