Blog

Detské papučky z Puffy vlny

Prečítate za 4 minúty

Jemné, hebké a jednoduché na prípravu. Pletenie bez ihlíc pozýva k tvorbe aj úplných začiatočníkov. Vytvorte si puffy papučky, ktorými potešíte tých najmenších drobcov.

Na Puffy papučky si pripravíme:

  • klbko Alize Puffy alebo Alize Puffy Fine (s menšími očkami)
  • saténovú stužku na vytvorenie mašličky (12 mm)

Postup

1. Urobíme si retiazku z piatich očiek.

2. Do retiazky budeme pliesť 12 nových očiek. Do očka, kde už jedno máme, vložíme ďalšie dve nové očká. 3., 4., 5., očká budu samostatné v očkách na retiazke a v poslednom, kde je chvostík z jednej strany, pôjdu dve očká do jedného a z druhej jedno očko. 9., 10., 11., očko bude opäť samostatne vložené do očiek na retiazke. Do posledného očka na retiazke, kde sú už 3 očká, vložíme ešte jedno. Spojíme všetky očká do retiazky a začneme očkom, kde je tento znak *.

3. Papučku si otočíme tak, aby strana s chvostíkom bola vždy hore. Ideme pridávať ďalšie očká zo spodného radu - ako vidíte na obrázku.

Do prvého očka pridáme dve nové očká, potom pridávame 4 po sebe idúce očká, samostatne, do očiek na retiazke. Ďalej 2 nové očká vpletieme do jedného na retiazke, a to zopakujeme ešte raz. 4 očká budú opäť samostatne vpletené. Do posledného, kde už jedno očko máme, vpletieme dve nové očká.

S očkom, ktoré tam už bolo ako prvé, pospájame očká do retiazky (spolu ich je 17).

4. S novým očkom prevlečieme celé očko na retiazke a spojíme s posledným na papučke.

Teraz máme už hotovú spodnú časť papučky a ideme do výšky.

5. Nové očká vkládame do vrchného radu bližšie ku chvostíku. Očká pridávame po jednom do každého očka na retiazke - okrem posledného, tam už jedno je a pridáme ešte jedno nové, čiže spolu ich bude 16 nových a 17 už bolo.

S posledným očkom spojíme ostatné do retiazky.

6. Opakujeme 5. krok, ale s tým, že nové očká vkládame do spodného radu retiazky (ako na obrázku) a vznikne nám na konci „lodička“.

7. 5 očiek vložíme samostatne do retiazok, ale pozor, opäť do spodného radu. 6. očko prevlečieme nie cez jedno, ale cez 2 očká na retiazke a opakujeme to 4-krát. (Nemusíte sa báť to poriadne zatiahnuť, pretože budeme tvarovať predok papučky, oblúčik). Ďalšie 3 očká dame samostatne, a to posledné k 4., ktoré tam už bolo. Dohromady by ste mali mať 13 očiek. S posledným očkom pospájame ostatné očká do retiazky.

8. 6 očiek prevlečieme samostatne. 7. a 8. očko opäť prevlečieme cez dve očká na retiazke. 9. 10. 11. očko prevlečieme samostatne. 12. očko tam už je a s tým pospájame ostatné očká do retiazky.

9. 11 očiek prevlečieme samostatne do vonkajších očiek na retiazke a 12. očko tam už bolo. Opäť s posledným 11. očkom pospájame všetky do retiazky. 9. krok opakujeme podľa toho, do akej výšky chceme papučky.

10. Odstrihneme z vlny a ostane nám chvostík s posledným očkom. Chvostík prevlečieme cez očko a vpletieme ho do vnútornej strany papučiek. Nakoniec vpletieme stužku do papučiek a spravíme mašličku. Puffy papučky sú hotové.

Verka

Verka

Noezon ambasádorka

Pletiem, háčkujem no proste tvorím všetko pre detičky. Už od materskej mi to robí radosť a teraz o to viac, keď môžem pre vás prichystať aj návod, ako si vyrobiť niečo originálne z mojej dielničky. Tvorím hlavne pre bábätká, a to papučky, deky, ale aj rôzne dekorácie do izbičky.

Prebuďte v sebe tvorivosť

Noezon inšpiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024