Blog

Z čoho si vytvoriť pletené ponožky

Prečítate za 5 minút

Nástup chladných dní je cítiť aj v našich šatníkoch. Hrejivé úplety dostávajú zelenú a spolu s nimi aj pletené ponožky. Chcete si udržať nohy v teple všade, kam pôjdete? V dnešnom článku vám poradíme, aká priadza je vhodná na pletené ponožky, pozrieme sa však aj na dôležitosť superwash úpravy či polyamidového vlákna.

Pletené ponožky - čo si všímať pri výbere priadze

Trh s vlnou a priadzou sa zväčšuje veľkou rýchlosťou, výrobcovia neustále rozširujú svoje produktové portfólia. Preto nie je žiadnym prekvapením, že z priadze, ktorá je vhodná na ponožky, sa stala osobitná kategória.

Ponožková priadza spĺňa vysoké nároky na odolnosť a trvácnosť. Jej vlákna sú pevné, prispôsobené na každodenné nosenie, a to nielen v domácich papučiach, ale aj v čižmách. Ponožková priadza býva často ošetrená úpravou superwash, ktorá zaručuje, že ju môžete bez problémov vyprať v práčke.

Z ponožkovej priadze si viete vytvoriť aj zimné úplety iného druhu, ako napríklad čiapky, šály, svetre či dokonca deky.

Priadza, ktorú použijete na tvorbu ponožiek, nemusí nutne v názve obsahovať prívlastok ponožková. Môžete použiť aj iné druhy. Dôležité je, aby v zložení obsahovali polyamid alebo nylon. Tieto syntetické vlákna sa postarajú o to, aby bol výsledný produkt pevný, odolný a vydržal odery v topánkach. Polyamid a nylon sa často kombinujú s vlnou, aby zachovali hrejivé vlastnosti produktu.

Priadza na pletené ponožky

Alize

Turecká značka Alize ponúka na výber ponožkovú priadzu Superwash Artisian a Comfort Sock. Oba druhy prinášajú na výber jednofarebné a viacfarebné klbká, z ktorých si dokážete zhotoviť aj rôzne iné úplety na jeseň a zimu.

Schachenmayr

Nemecký výrobca Schachenmayr má vo svojom portfóliu priadzu Regia, z ktorej sa dajú zhotoviť pletené ponožky v rôznych melírovaných kombináciách. Všetky priadze Regia zaručujú vysokú odolnosť voči opotrebovaniu.

Malabrigo

Ručne pradená a farbená merino vlna z Uruguaja, ktorá je vhodná aj pre alergikov. Ponožkovú priadzu má vo svojej ponuke aj výrobca Malabrigo. Ide o veľmi jemné vlákna vhodné aj pre deti či ľudí s citlivou pokožkou.

Na pletené ponožky môžete využiť aj priadze s obsahom akrylu či polyesteru.

Samovzorovacia priadza na pletené ponožky

Nápadité dizajny nie sú len pre profesionálov. Vďaka samovzorovacej priadzi sa nemusíte obmedzovať na jednoduché farebné prevedenie. Tento typ priadze vytvorí na ponožkách vzory za vás. Pustite sa do práce a užívajte si originálny výsledok.

Pomôcky na tvorbu pletených ponožiek

Ponožkové ihlice

Ponožkové ihlice majú hroty na oboch stranách. Nájdete ich v rôznom materiálovom prevedení, ako je kov, plast či drevo.

Sú vhodné na pletenie do kruhu, okrem ponožiek ich môžete takisto použiť na tvorbu čiapok, tunelov či rukavíc. Pozor si dajte pri uskladnení týchto ihlíc. Vyberte vhodné puzdro a v prípade potreby použite aj koncovky na ihlice. Zvýšite tak ochranu hrotov.

Napínač na ponožky

Nedarí sa vám pri pletení dosiahnuť želanú veľkosť a tvar ponožiek? Vyskúšajte praktickú galantérsku pomôcku - napínač na ponožky. Upletené ponožky je potrebné namočiť a natiahnuť na šablónu ešte vlhké.

Pletené ponožky pre začiatočníkov

Vaše prvé pletené ponožky nemusia byť žiadna veda. Existuje spôsob, ktorí zvládnu aj začínajúci tvorcovia. Postačia vám len dve ihlice, priadza a chuť vytvoriť niečo nové. Jednoduchý návod na pletené ponožky na dvoch ihliciach nájdete na tomto odkaze.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024