Blog

Pletené ponožky na dvoch ihliciach

Prečítate za 4 minúty

Na studené nôžky teplé ponožky a najlepšie vlastnoručne uštrikované s láskou. Pletené ponožky už nemusia byť strašiakom ani pre menej zručné pletárky. Aj pletenie prináša stále nové a nové trendy. V tomto prípade stále pôjde o klasické pletené ponožky, fígeľ je však v technike pletenia. Tentokrát vynecháme komplikované pletenie do kruhu s piatimi alebo dokonca šiestimi ihlicami. Zjednodušené pletenie ponožiek na dvoch ihliciach zvládnu aj začiatočníci.

Návod na pletené ponožky

Čaro spočíva v jednoduchom postupe. Veľkosť ponožky prispôsobujeme podľa potreby, pričom potrebujeme vedieť len dva údaje, obvod lýtka a dĺžku chodidla. Veľkosť chodidla si zmeriame od päty až po začiatok palcov. Obvod lýtka si odmeriame v mieste, kam chceme aby ponožka siahala. Tento údaj vydelíme dvomi. Začneme nahadzovať očká na ihlice kým nedosiahneme tento rozmer.

Na začiatok si upletieme patentový lem, aby ponožka na nohe držala. Ďalej pokračujeme so vzorom, aký sme si vybrali až po kotník. Od kotníka začneme z každej strany uberať po jednom očku až kým nedosiahneme polovicu očiek. Ďalej pokračujeme pridávaním jedného oka v každom rade.

Keď sa dostaneme na pôvodný počet očiek ako na začiatku, pokračujeme rovno. Pletieme tak dlho, kým nedosiahneme dĺžku chodidla. V tomto mieste začíname pliesť špičku. Postup je ten istý ako pri päte, najprv uberáme očká na polovicu a následne pridávame do pôvodnej šírky. Pri dosiahnutí pôvodnej šírky ponožky pokračujeme už len rovno. Ponožku môžete zošiť, alebo počas pletenia splietať na konci radu.

Vlna na ponožky a spotreba

Pre pletené ponožky sú ideálne vlny s obsahom polyamidu, prípadne s úpravou superwash. Samovzorovacie ponožkové priadze ponúka výrobca Drops. Modely Fabel či Nord majú prírodné zloženie s obsahom polyamidu, vďaka ktorému budú ponožky pevné a odolné. Pletené ponožky z priadze s prírodným zložením ovčej vlny alebo alpaky búdu super hrejivé.

Ponožková priadza Schachenmayr Regia 6 ply Color je vhodná pre výrobu viacfarebných ponožiek s vyššou hmotnosťou. Priadza je vyrobená z merino vlny a polyamidu. Z jedného klbka s hmotnosťou 150g vyrobíte jeden pár ponožiek pre dospelých. Schachenmayr Regia Pairfect 4ply Color ponúka možnosť pletenia dvoch identických ponožiek pre dospelých z jedného 100g klbka. Všetky priadze Regia zaručujú vysokú odolnosť voči opotrebovaniu a trvácnosť produktu. Schachenmayr Baby Smiles My first Regia je ideálna detská ponožková priadza, ktorá je vyrobená z merino vlny s obsahom polyamidu.

Veľkosť ihlíc záleží od typu vlny. Najčastejšie sa pohybuje od 2,5mm až 3 mm. Ihlice Knitpro Zing, Symfonie alebo Nova prinášajú širokú ponuku veľkostí. Pletené ponožky sú obľúbeným darčekom pre všetky vekové kategórie a nie je ich nikdy dosť.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024