Blog

Vlna a priadza - aký je medzi nimi rozdiel

Prečítate za 7 minút

Svet galantérie je bohatý na vlákna rôzneho druhu. Prírodné, umelé, zmiešané, tie ktoré hrejú, ale aj recyklované. Znamená priadza a vlna to isté, alebo ide o dva odlišné pojmy?

Vlna verzus priadza - ako ich rozlíšiť

Priadza je niť, ktorá je spradená z viacerých vlákien. Podľa hrúbky vlákna možno priadzu rozdeliť do rôznych skupín - od tenkej až po superhrubú. Typovo rozlišujeme priadzu na pletenie, priadzu na háčkovanie alebo priadzu na vyšívanie. Priadza môže byť vyrobená zo syntetických, prírodných vlákien, no stretnete sa aj s kombinovanou priadzou.

Vlna je vlastne druh priadze, ktorá sa zväčša používa na pletenie. Vyrába sa len z prírodných vlákien. K najpopulárnejším druhom vĺn patrí merino, angora, alpaka, kašmír aj mohér.

Prírodná priadza

Materiál, ktorý v zime hreje a v lete chladí? Stavte na unikátnosť vlny. Má skvelé termoregulačné a termoizolačné vlastnosti. Aj napriek tomu, že jej vlákna sú pevné a odolné, dokáže byť príjemným spoločníkom aj počas horúcich dní. Vlna je antibakteriálna a ani po viacerých použitiach nezapácha.

Prírodná priadza môže byť vo všeobecnosti živočíšneho alebo rastlinného pôvodu:

  • Prírodné priadze živočíšneho pôvodu: merino vlna, ovčia vlna, mohér, angora, alpaka, kašmír, hodváb.
  • Prírodné priadze rastlinného pôvodu: bavlna, ľan, konope, bambus, rafia, viskóza.

O výhodách prírodných priadzí sa dočítate tu.

Prírodná priadza živočíšneho pôvodu

Merino vlna

  • najjemnejší druh vlny
  • na pokožke “nehryzie”
  • v zime hreje, v lete chladí

Merino vlna patrí patrí k najjemnejším a najuniverzálnejším typom vlny. Pochádza z oviec chovaných najmä na Novom Zélande a v Austrálii. Je veľmi odolná, pružná a má termoregulačné vlastnosti. Okrem toho veľmi dobre odvádza telesnú vlhkosť. Merino vlna je vhodná pre ľudí s citlivou pokožkou, alergikov aj malé babätká. Je hypoalergénna a na pokožke nehryzie.

Kašmírová vlna

  • cenovo nákladná
  • dobre drží farbu aj tvar
  • hrejivá a ľahká zároveň

Pri kúpe kašmíru budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka, cena za kašmírové produkty je v porovnaní s ostatnými výrazne vyššia. Kašmírová vlna sa získava tak, že sa vyčesáva spodná časť srsti kašmírskych kôz. Toto malé množstvo vlny musí prejsť ešte zložitým spracovaním, preto sa náročný proces odrazí aj na výslenej cene kašmíru. Kašmírová vlna patrí k vysoko kvalitným materiálom. Oblečenie či doplnky z kašmíru vyzerajú aj po rokoch ako nové. Skvele držia farbu, nevyťahajú sa, sú jemné a pôsobia luxusne.

Angora

  • ľahká a príjemná
  • kombinuje sa a inými materiálmi
  • využíva sa pri ručnom pletení

Angorská vlna sa získava zo srsti angorských králikov. Je ľahká a veľmi príjemná na dotyk. Angora sa používa najmä pri ručnom pletení. Tento druh vlny je dosť náročný na údržbu, často pĺzne a ľahko sa zrazí. Angorskú vlnu nájdete v čistom prevedení len zriedka, kombinuje sa totiž s vlnou a bavlnou, aby si zachovala svoju pevnosť a bola cenovo dostupnejšia.

Alpaka

  • vhodná pre ľudí, ktorých trápia alergie
  • jemný a kvalitný materiál
  • bez obsahu lanolínu

Táto vlna sa získava zo srsti lamy alpaky. Je náročná na spracovanie, no vo výsledku držíte v rukách veľmi jemné vlákna, ktoré sú ešte pevnejšie ako kašmír. Z vlny alpaky vznikajú produkty vysokej kvality. Neobsahuje lanolín, a preto je vhodná aj pre alergikov. Vlna alpaka je určená skôr na chladnejšie dni, pretože jej vlákna nie veľmi priedušné.

Mohérová vlna

  • hrejivá
  • odolná a neplznúca
  • na pokožke môže škriabať

Mohérová vlna sa získava zo srsti angorských kôz. Má výborné hrejivé schopnosti, a preto sa hodí skôr na výrobu zimného oblečenia. Nepĺzne, nenaťahuje sa a je veľmi odolná. Aj napriek top vlastnostiam môže tento druh vlny na koži škriabať, takže nie je príliš vhodný pre ľudí so senzitívnou pokožkou.

Chystáte nový kreatívny projekt? Viac o tom, ako si vyrátať presnú spotrebu vlny, sa dočítate v tomto článku.

ID19104
Od 5.05 €
12 variánt
knitpro-mindful-35cm
ID23479
Od 9.99 €
19 variánt

Syntetická priadza má tiež čo ponúknuť

Aj napriek tomu, že prírodné vlákna ponúkajú rôzne super vlastnosti, niektoré z nich nie sú až tak odolné a vyžadujú si náročnejšiu údržbu. Nezatracujte potenciál syntetických vlákien a spoznajte ich benefity. Viete, ktoré to sú?

  • lacnejšia náhrada prírodných vlákien
  • sú pevné a nekrčia sa
  • odolnejšie voči opotrebovaniu

Akryl - Svojím vzhľadom pripomína vlnu, avšak nie je priedušný a neodvádza vlhkosť z tela. Je obľúbeným materiálom na výrobu oblečenia pre deti, keďže zvládne aj časté pranie. Akrylové vlákna sú veľmi odolné a trvácne.

Polyester - pevný, pružný a rýchloschnúci. Polyesterová priadza zvládne časté pranie, odolá slnečnému žiareniu a patrí k lacným materiálom.

Polyamid alebo nylon - najznámejšie syntetické vlákno, často sa kombinuje práve s vlnou. Nylon je extra pevný, odolný a zároveň ľahký na nosenie.

Spandex (elastan) - veľmi pružné a flexibilné syntetické vlákno. Na dotyk je jemné a nekrčí sa. Často sa kombinuje s bavlnou.

Zmesová priadza

Prírodné vlákna môžete často nájsť v kombinácii so syntetickými. Takýmto spojením vzniká zmesová (alebo tiež kombinovaná) priadza. Kombinovaná priadza je pre bežného spotrebiteľa cenovo priateľnejšia a spája tie najlepšie vlastnosti prírodného a syntetického vlákna.

Recyklovaná priadza

ReTwisst Bosphorus Barbante

Mäkká a ľahká recyklovaná priadza, ktorá je ideálna na uzlíkovú techniku macrame. Skladá sa z bavlny a polyesteru, môžete z nej vyrobiť kabelky, hračky, ale aj rôzne bytové doplnky. Recyklovaný polyester je príjemný na dotyk, no takisto pevný a odolný zároveň. V textilnom priemysle sa najčastejšie kombinuje práve s recyklovanou bavlnou.

ReTwisst T-shirt Yarn

Tričkovina vyrobená z recyklovanej bavlny s obsahom elastanu. Tento typ priadze je vhodný na pletenie aj háčkovanie. Vyrobíte z nej bytové doplnky, ako sú pufy, koberčeky, vankúše či košíky, ale aj módne doplnky, ako batohy, kabelky či trendy plážové tašky. Na pestovanie a farbenie bavlny sa míňa veľké množstvo vody. Recyklovaná bavlna pomáha šetriť vodné zdroje a je cenovo dostupnejšia oproti klasickej bavlne.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024