Blog

Vlna ktorá zahreje aj ochladí? Stavte na prírodné priadze

Prečítate za 5 minút

Prírodná priadza môže byť živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Živočíšna sa získava zo srsti oviec, kôz, tiav, alpák a králikov. Keďže zvieratá sú vystavené rôznym vonkajším podmienkam ktorým sa prispôsobili, vlna z nich má prirodzene unikátne vlastnosti. Cena za ne je podstatne vyššia na rozdiel od syntetických vlákien. Chcete vedieť prečo sa investícia oplatí?

Zázračná merino vlna

Merino je najjemnejšia ovčia vlna, ktorá sa získava zo špeciálne vyšľachtených oviec žijúcich v Austrálii a Novom Zélande. Je považovaná za super materiál vďaka svojim jedinečným vlastnostiam. Merino vlákna sú duté a teda pôsobia ako termostat. Vytvárajú akúsi mikroklímu a bránia prieniku vonkajšieho vzduchu k pokožke. Výsledkom je, že v zime zahreje a naopak v lete pôsobí chladivým dojmom. Dokonca chráni pred UV žiarením.

Okrem toho vynikajúco odvádza telesnú vlhkosť a to tak, že ju odparí alebo absorbuje. Aj keď je vlákno nasiaknuté vlhkosťou na dotyk ostáva suché. Merino vlna “neškriabe” pri nosení. Vďaka hypoalergénnym vlastnostiam je vhodná pre alergikov aj pre citlivú pokožku malých detí.

Merino vlna je antibakteriálna to znamená, že aj pri dlhodobom nosení nezapácha. Je pružná, priedušná a ohňovzdorná. Keďže je čisto vyrobená len z prírodných materiálov je 100% ekologická. Okrem toho si nevyžaduje zložitú údržbu, stačí prevetrať na čerstvom vzduchu alebo prepláchnuť vo vode. Už rozumiete prečo je to supermateriál?

Stopercentná ovčia vlna

Ovčia vlna bola odjakživa oceňovaná kvôli svojim termoregulačným vlastnostiam. V zime chladí, v lete hreje. Je priedušná a udržiava optimálnu mikroklímu vášho tela. Lanolín vo vlne pôsobí antibakteriálne. Vďaka pružnosti pravej ovčej vlny sú výrobky odolné voči opotrebeniu. Je ekologická a antialergická. Má vysokú UV ochranu a dá sa povedať, že je nehorľavá. Namiesto vzbĺknutia sa jednotlivé vlákna rozpadnú na prach. V konečnom dôsledku ak ste sa oboznámili s výhodami merino, ovčia vlna má rovnaké vlastnosti. Je tam však len jedna nevýhoda a to, že ovčia vlna môže nepríjemne “hrýzť” vašu pokožku pri nosení.

Výnimočnosť prírodných priadzí

Z jemnej srsti kašmírskej kozy sa získava jemné, hebké a často nazývané luxusné vlákno kašmír. Patrí medzi najhodnotnejšie a najdrahšie prírodné vlákna. Kvôli cenovej dostupnosti sa často kombinuje s inými priadzami.

Mohér sa získava z angorskej kozy. Má podobné vlastnosti ako ovčia vlna. Neobsahuje však lanolín, čo je dobrou správou pre ľudí s alergiou. Mohérové vlákno je hladšie a jemnejšie ako vlnené a okrem toho nemá tendenciu plstnatieť. Vlákna sú pružné a odolné voči opotrebeniu.

Vlna z lamy alpaky je vďaka hrubým vláknam mimoriadne hrejivá. Má podobnú štruktúru ako ovčia, je však oveľa pevnejšia, teplejšia a odolnejšia. V zime izoluje a na pokožke je príjemná. Väčšinou sa kombinuje s ovčou vlnou alebo akrylom.

ID6533
Od 3.65 €
25 variánt
ID6539
Od 2.60 €
19 variánt
ID6542
Od 5.30 €
13 variánt

Angora vlna sa získava zo srsti angorského králika. Keďže ide o krátke vlákno, má tendenciu plstnatieť a žmoliť. Je pomerne drahá a preto sa často kombinuje s inými priadzami. Je tak cenovo dostupnejšia a odolnejšia.

Stopercentná bavlna

Patrí k najobľúbenejším prírodným materiálom, ktorý sa získava z bavlníka. Bavlnené priadze sú chladné, preto sa hodí skôr na jarné a letné úplety. Ide o pevný ale nepoddajný materiál. Má absorpčné vlastnosti. Bavlna je dostupnejšia a lacnejšia ako vlna.

Bambusové vlákno má výborné vlastnosti podobne ako vlna. Bambusové oblečenie je antialergické a priedušné a dokáže likvidovať baktérie, huby a plesne. Má schopnosť neutralizovať zápach aj pri intenzívnom nosení. Tak ako aj vlna poskytuje UV ochranu. Má termoregulačné vlastnosti a dokáže absorbovať vlhkosť. Bambus zohrieva aj chladí. Je považovaný za najekologickejšie prírodné vlákno.

Ako to už bolo niekoľkokrát v článku spomenuté, prírodné vlákna sa často kombinujú so syntetickými. Hlavným dôvodom je cenová dostupnosť, ale zmiešaním sa dosiahne aj požadovaná pevnosť a odolnosť materiálu. Pri zložení si všímajte miešanie prírodnej priadze s vlnou superwash. Ide o bežnú vlnu, ktorá sa narozdiel od prírodnej vlny môže prať v práčke a taktiež zabráni vlne aby sa žmolila. Aj pri kupovaní priadze si všímajte či výrobok má dôležitú OEKO-TEX certifikáciu.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024