Blog

Pomôcky na pletenie. Ako sa v nich vyznať?

Prečítate za 6 minút

Pletenie už dávno nezahŕňa iba ihlice a vlnu. Súčasný handmade trh ponúka množstvo šikovných pomocníkov, ktorí zjednodušia kreatívu. Sú praktickí, uľahčujú prácu a prispievajú k tomu, aby ste mali z tvorby skutočný zážitok. Pre niekoho možno iba obyčajný detail, no na tých predsa stojí svet, no nie? Spoznajte najlepšie pomôcky na pletenie.

Nestratiť sa v riadkoch pleteného projektu, vyskúšať netradičné vzory a mať svoju výbavu vždy poblízku. Zatváracie krúžky, zakrivené ihlice či navíjače na vlnu. Vyskúšali ste už tieto pomôcky na pletenie? A ako sa v rozsiahlej ponuke vôbec vyznať? Pripravili sme pre vás zoznam vecí, ktoré si zamilujete na prvé očko.

S nimi sa nestratíte - počítanie a značenie

Majte dokonalý prehľad o počte riadkov, vzorov a stehov. Počítadlo riadkov - táto pomôcka skoncuje s nekonečným značením na kancelárske papiere. Po každom dokončenom riadku stačí len kliknúť na počítadle a budete presne vedieť, kde sa práve nachádzate. K dispozícii sú verzie, ktoré sa dajú upevniť na ihlice, ale aj také, ktoré si nasuniete na prst.

Pokiaľ máte problém s tým, že sa vám po prerušení pletenia strácajú očká, odporúčame vyskúšať silikónové koncovky na ihlice. Keď práve nepracujete na svojom projekte, poslúžia ako ochrana proti zošmyknutiu očiek z ihlíc. Sú vyrobené z pružného materiálu a hodia sa na rôzne typy ihlíc. Vďaka výraznému farebnému prevedeniu ich doma určite neprehliadnete.

Vybrali ste si zložitejší projekt, ktorý sa skladá z viacerých vzorov? Majte prehľad o každom z nich vďaka pomocným označovačom. Označovače vzorov poslúžia pri značení opakovaní, prípadne pri značení zmenšovania či zväčšovania vzorov. K dispozícii sú aj balenia s rôznymi veľkosťami.

ID24459
1.99 €
knitpro-36633
ID23501
8.49 €
ID24461
2.29 €

Meranie ihlíc, háčikov a priadze

V našom sortimente nájdete aj pomôcky, s ktorými si jednoducho odmeriate hrúbku vašich ihlíc a háčikov. Pokiaľ neviete odhadnúť spotrebu vlny na chystaný pletený projekt, vyskúšajte našu viacúčelovú pomôcku - na jednej strane si zmeriate hrúbku priadze, druhá strana vám uľahčí výber ihlíc alebo háčikov.

ID16525
2.49 €
knitpro-10992
ID10742
1.99 €
ID23438
5.69 €

Náročné vzory? Takto to bude hračka

Rovné ihlice sú klasikou, ktorú milujú všetci. No ak ste sa rozhodli pre vzory, ktoré sa vymykajú jednoduchosti, zvoľte si pomocné ihlice. Tento typ ihlíc nájdete v rôznych tvaroch.

Zakrivené ihlice v strede slúžia na vypletanie náročných vzorov, ako sú vrkoče či osmičky. V našej ponuke nájdete aj ergonomické ihlice, ktoré si viete vytvarovať do typu U alebo vlnovky. Stredná časť ihlice je ohybná, môžete si ju prispôsobiť podľa potreby. Takisto ju viete použiť na zachytávanie očiek či ako označovač vzorov. Na zachytenie očiek priadze sú vhodné zase zatváracie pomocné ihlice. Zachytia očká, ktoré je potrebné na chvíľu vypustiť a potom opätovne navliecť. Nájdete ich v rôznych veľkostiach. Pomocnú ihlicu by ste mali použiť v rovnakej, prípadne menšej veľkosti ako je veľkosť pracovnej ihlice.

ID24452
Ideal zachytávač očiek 3ks
Máme viac ako 50 kusov
2.59 €
ID24457
1.49 €
ID23439
2.79 €

Ihly trochu inak

Zošívať môžete aj vlnu. Pomôžu vám pri tom hrubšie hliníkové ihly, ktoré majú uško tvorené z plastového lanka s väčším otvorom. Sú vhodné pre všetky typy priadzí. Potrebujete zmeniť niečo, čo nevyšlo podľa vašich predstáv? Pomôže vám ihla na opravu pletených vzorov. Touto všestrannou pomôckou si viete naberať očká a opraviť ich. Ihla si poradí aj s vypadnutými stehmi a poslúži tiež na vkladanie nití. Ďalším typom je ihla s háčikom - pomocník dva v jednom na opravu očiek. Keď vám očko spadne alebo sa zachytí, nezúfajte. Opravíte ho pomocou dreveného háčika.

knitpro-10900
ID21309
1.69 €
ID23439
2.79 €
ID24583
7.69 €

Pletací náprstok

Čakajú vás náročnejšie nórske alebo viacfarebné vzory? Pomôžte si pletacím náprstkom. Už žiadna zamotaná priadza. V hornej časti náprstku sa nachádzajú štyri očká, do ktorých môžete priadzu umiestniť. Poradie farieb viete zmeniť kedykoľvek počas pletenia. Náprstok je flexibilný, krásne sa prispôsobí veľkosti vášho prsta.

Držiak na klbko vlny

Keď vám došli nápady, ako potešiť vášnivú pletárku, máme pre vás ďalší šikovný tip. Praktický držiak zabezpečí, že sa klbko vlny nebude mimovoľne kotúľať a zamotávať sa. Klbko vložíte do dózy a cez vrchnák povytiahnete vlákno priadze, s ktorou pracujete. Ideálny spoločník na cestovanie.

Navíjače, odvíjače

Moderná doba ponúka rôzne šetriče času. Bezpochyby k nim patria aj šikovné navíjače a odvíjače na vlnu. Vďaka navíjaču máte klbko vlny pripravené na prácu za pár sekúnd. Druhý pomocník zase zabezpečí pohodlné odvíjanie priadze.

Držiaky vzorov

Handmade tvorbu si viete zjednodušiť aj pomocou držiaku vzorov a postupov. Tento stojan udrží vaše nákresy na mieste a vy ich môžete pohodlne sledovať počas pletenia. Puzdro sa otvára a zatvára podobne ako kniha, po otvorení ho viete postaviť zvisle.

ID23436
3.19 €
ID19353
5.20 €
knitpro-10941
ID10041
29.99 €
ID24584
Prym odvíjač na vlnu
Máme už len 2 kusy
29.99 €

Všetky tieto pomôcky môžete mať “pod jednou strechou” vďaka šikovným taškám a puzdrám. O ich benefitoch si prečítate na tomto odkaze.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024