Blog

Pletieme pre detičky

Prečítate za 4 minúty

Aj napriek tomu, že žijeme dobu technických vymožeností, handmade tvorba má v životoch mnohých z nás pevné miesto. Pletenie a háčkovanie sa uberá novými smermi, ponuka sortimentu neustále narastá. Dnes nazrieme do zákulisia tých najroztomilejších projektov. Čo všetko dokáže detská vlna?

Svet priadzí sa netočí len okolo dospelákov. Najkrajšie radosti predsa vznikajú tam, kde sú prítomné deti. Tradičné šály a čiapky nateraz vystriedajú háčkované topánky či štrikované dupačky. Na výrobu oblečenia a iných drobností pre deti vyberajte certifikovanú vlnu, ktorá spĺňa prísne požiadavky.

Háčkované topánky

Uháčkovať topánky alebo papučky nie je vôbec zložité. Budete potrebovať priadzu, háčik a vzor, podľa ktorého chcete háčkovať. Výber prispôsobte vašim schopnostiam. Ak ste začiatočník, zvoľte si radšej niečo jednoduchšie, ako napríklad šachovnicu.

Na prípravu budete potrebovať aj kúsok kartónu. Poslúži vám ako pomôcka, získate tak presný rozmer a obrys. Položte naň chodidlo dieťaťa a obkreslite ho. Najprv si uháčkujte spodnú časť topánky a postupne smerujte nahor. Hotovú topánku si môžete ozdobiť brmbolcami, mašličkou zo stuhy či gombíkmi. Takzvaný pompom si vytvoríte pomocou šablóny na výrobu bmrbolcov, ktorú máme v ponuke. S ňou vám to pôjde jedna radosť.

Obuv si viete takisto vyrobiť bez háčika a ihlíc, papučky upletiete aj z ALIZE Puffy vlny.

Štrikované dupačky

Ďalším obľúbeným detským projektom sú štrikované alebo háčkované dupačky. Na výrobu použite vlnu určenú pre bábätká, ako napríklad Drops Baby Merino, a rovné ihlice. Krajčírskym metrom si odmerajte výšku a šírku dieťatka, aby ste vedeli, aký rozmer budete potrebovať. Pri dupačkách si najprv uštrikujte predný a zadný diel, ktorý nakoniec na bokoch zošijete. Nezabudnite vytvoriť dierky na gombíky.

Amigurumi hračky

Háčkované hračky Amigurumi sú srdcovkou detí aj dospelých. Na ich výrobu odporúčame použiť pevnú a mäkkú priadzu. Dobrou voľbou je bambusová alebo zmiešaná priadza (bavlna s akrylom). Medzi Amirugumi víťazia jednoznačne zvieratkovské motívy.

Hračky sa tvoria po jednotlivých dieloch, ktoré sa nakoniec spolu zošijú. Ako výplň sa najčastejšie používa vata, vďaka nej bude mať zvieratko rovnomerný tvar. Na dozdobenie môžete použiť oči na háčkované hračky, ale aj rôzne iné aplikácie podľa vašej fantázie.

Viac o Amirugumi hračkách a ich tvorbe sa dočítate tu.

Radosti pre deti

Šatka na maznanie, závesné hračky, držiak na cumlík, drevené korálky, spací vak pre bábätko, perinka i hryzadlo. Vyhrať sa so štrikovaním a háčkovaním môžete aj pri detských doplnkoch. Či už pre svoju ratolesť, alebo ako radosť, ktorú posuniete ďalej.

Nech si už zvolíte akýkoľvek zo spomínaných projektov, buďte na výber detskej vlny nároční. Chcete pre svojho drobca predsa len to najlepšie. Rozhliadnite sa po priadzach, ktoré sú antialergické, majú certifikát o zdravotnej nezávadnosti, prípadne sú opatrené úpravou superwash, čo v praxi znamená, že odolajú aj častému praniu.

V NOEZON ponuke máme viacero druhov, ktoré tieto požiadavky spĺňajú.

Detské vlny, ktoré nesmú vo vašom košíku chýbať:

  • Alize My Baby
  • YarnArt Baby cotton
  • Alize Baby Best
Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024