Blog

AMIGURUMI, háčkované hračky

Prečítate za 4 minúty

Ak ste ešte nepočuli o hračkách amigurumi, je najvyšší čas. Umenie amigurumi, pôvodom z Japonska sa v priebehu 20 rokov rýchlo rozšírilo do celého sveta. Amigurumi sú háčkované a pletené hračky všetkých druhov, bábiky, zvieratká a rôzne iné rozprávkové postavičky. Ami v doslovnom preklade znamená háčkovaný alebo pletený. Nuigurumi znamená vypchatá bábika. Hračky amigurumi sú dnes známe na celom svete a ich popularita nepozná hraníc.

Ako vyrobiť amigurumi

Postup je takmer pri každej amigurumi hračke rovnaký, pričom platí zopár pravidiel. Aby sme predišli väčším medzerám na úplete, začíname magickým kruhom. Následne pokračujeme retiazkovými očkami, uberaním alebo pridávaním. Vo väčšine sa jednotlivé časti hračky háčkujú samostatne, pre ich nenápadné a pevné zošitie je ideálna technika matracový steh. Veľkosť háčika vyberáme podľa hrúbky vlny, odporúčanie nájdete tiež na etikete vlny. Hračky amigurumi majú vo väčšine husté drobné očká, preto je vhodné zvoliť o čosi menší háčik, napríklad ak je odporúčaná veľkosť háčika 4 mm, použite veľkosť 3,5 mm.

Priadza na hračky

Pri každom pletení pre detičky, ak je to možné, vyberajte priadze z prírodných materiálov. Bavlnená priadza je dostatočne pevná a nepúšťa vlákna. Medzi obľúbené bavlnené priadze patrí YarnArt Ideal, Drops Cotton Merino. Najpoužívanejšie sú kombinované priadze s obsahom akrylu a bavlny Himalaya Himagurumi, YarnArt Jeans a Alize Cotton Gold Hobby.

Obľúbenou vlnou pri výrobe väčších hračiek je ženilková akrylová priadza Himalaya Dolphin Baby a tiež Alize Softy Plus. Tento druh priadze je mäkký, ľahký a huňatý. Novinkou vo svete tvorenia hračiek je priadza Alize Puffy, ktorá má predpripravené očká. Preto pri pletení nepotrebujete žiaden háčik, jednotlivé očká navzájom rukami preplietate. Efektné hračky tiež vytvoríte pomocou priadzí s dlhým vlasom, ktoré tak budú pôsobiť ako srsť zvieratiek. Vhodná je priadza Himalaya Koala, Kuzucuk alebo hebká Yarnart Mink.

Doplnky pre háčkované amigurumi

Pri tvorení hračiek pre detičky majte na pamäti v prvom rade bezpečnosť. Zvoľte preto očká a nošteky s bezpečnostnou poistkou. V ponuke sú rôzne veľkosti a tiež farby očiek, či už háčkujete bábiku alebo zvieratko. Súčasťou hračky je tiež výplň, pričom je opäť ideálne zvoliť antialergické duté vlákno. V neposlednom rade môžete použiť pre oživenie rôzne mašličky alebo gombíky. Všetky doplnky a tiež časti tváričky na bábike či zvieratku si môžete tiež uháčkovať.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024