Blog

Ako používať vyšívaciu transfer fóliu

Prečítate za 4 minúty

S ručne vyšívaným oblečením a doplnkami sa roztrhlo vrece. Ako sa dopracovať k vysnívanému vzoru na mikine či tričku bez toho, aby ste absolvovali kurzy vyšívania? Odpoveď prináša vyšívacia transfer fólia. Tento kreatívny vynález dodá odvahu aj úplným začiatočníkom.

Postup krok za krokom

Vyšívacia transfer fólia je vhodná na minimalistické a stredne veľké výšivky. Pred jej použitím je veľmi dôležité zvážiť to, na aký materiál budete vyšívať. Bavlnky s metalickým vláknom alebo hodváb po namočení do vody môžu stratiť svoj lesk a nadýchanosť. Pokiaľ chcete použiť transfer fóliu, ktorá je rozpustná vo vode, majte túto skutočnosť na pamäti.

1. Prenesieme svoj návrh na fóliu

Možností, ako dostať vybraný návrh na transfer fóliu, je viacero. Najjednoduchšia cesta je vytlačiť si ho priamo na túto vyšívaciu pomôcku. Ďalšou alternatívou je obkreslenie vytlačeného návrhu. Tí výtvarne zdatnejší si ho môžu nakresliť bez akejkoľvek predlohy.

Na prekreslenie návrhu odporúčame použiť špeciálnu značkovaciu fixu, ktorá je zmývateľná. Po nakreslení dizajnu farbu jednoducho odstránime navlhčenou handričkou alebo ponorením do vody. Predtým, než fixu začneme používať, otestujeme si ju bokom na kuse látky.

Náš tip: Na dizajn nevyšívajte hneď po vybratí z tlačiarne. Bezprostredne po tlači môže mať trochu vyššiu teplotu a mohol by sa pri práci rozpúšťať. Dizajn odporúčame tlačiť v laserovej tlačiarni - vytvára ostrejšie línie tvarov.

2. Dizajn vystrihneme

Vytlačený alebo prekreslený návrh vystrihneme, okolo vzoru si však necháme cca 10 milimetrový okraj ako rezervu (aby sa transfer fólia pri práci neodlepovala).

Náš tip: Pri strihaní viacerých vzorov z fólie sa môže stať, že sa vám čepele nožníc budú lepiť. Po použití ich umyte a osušte, aby ste zabránili lepeniu na látku pri ďalšom projekte.

3. Nalepíme na odev a vyšívame

V tejto fáze môžeme látku natiahnuť na vyšívací kruh, ak to potrebujeme. Odlepíme samolepiacu fóliu z podkladového papiera a opatrne ju nalepíme na miesto, ktoré sme si vybrali. Teraz začíname vyšívať vzor na látku priamo cez vrchnú časť vyšívacej fólie. Stehy nezaťahujeme príliš napevno, aby sme tkaninu nedeformovali. Vo všeobecnosti platí, čím kratšie stehy, tým lepšie.

Náš tip: Prácu s vyšívacou fóliou počas veľkých horúčav radšej odložte na príhodnejší čas. Ak sa vám začnú potiť ruky, fólia sa začne rozpúšťať skôr, než dokončíte svoj projekt.

4. Odstránime transfer fóliu

Ak sme si dizajn vyšili, prichádza na rad odstránenie fólie. Vyšitú oblasť ponoríme do kúpeľa s vlažnou vodou (alebo pod tečúcu vodu) a počkáme pár minút. Fólia sa začne rozpúšťať. Jemne po nej prejdeme prstami a odstránime zvyšky. Po odstránení transfer fólie jemne vytlačíme zvyšnú vodu z výšivky, alebo ju opatrne odsajeme pomocou uteráka.

5. Oblečenie vyperieme

Na záver odev vložíme do práčky a perieme na 30 stupňoch. Po prvom vypratí môže byť vyšitý vzor trochu tvrdší, po opakovanom praní by však mal zmäknúť. Takéto oblečenie s ručnou výšivkou nedávame do sušičky.

Noezon inšpiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024