Blog

Veľkonočné dekorácie z vlny

Prečítate za 5 minút

Ozdoby na Veľkú noc si nemusíte kupovať každý rok. Popustite uzdu fantázii a vytvorte si originálne pletené dekorácie. Budete potrebovať trochu zručnosti, kvapku trpezlivosti, materiál a dobrý nápad. Neviete, čo by to mohlo byť? Poďme sa inšpirovať navzájom.

Vlnený pompom alebo brmbolec

ID24458
8.49 €
ID6494
Od 1.55 €
56 variánt
ID24462
3.99 €

Brmbolce nemusia byť len súčasťou čiapky, nemyslíte? Ozdobte nimi bahniatka alebo ich použite ako súčasť veľkonočnej ikebany. Pom pom dokážete vyrobiť viacerými spôsobmi. Použite špeciálnu šablónu, kartón alebo vidličku.

Ako vyrobiť brmbolec pomocou kartónu

1. Na výrobu vlneného brmbolca budete potrebovať tenký kartónový papier. Kružidlom si narysujete dva kruhy s polomerom 5 cm. Do ich stredu si opäť narysujete kruh s polomerom 2 cm. Polomer závisí od konečnej veľkosti brmbolca. Všetky narysované kruhy, aj ten malý v strede, vystrihnite.

2. Z vlny si odstrihnite štyri rovnako dlhé kusy, na ich konci ich spolu zviažte. Kartónové kruhy spojte a vlnu začnite omotávať. Prechádzate cez vnútorný malý kruh k vonkajšiemu a opakujte to pozdĺž celého papierového telesa. Vlnu namotávajte pevne a rovnomerne tak, aby vôbec nebolo vidno kartónový kruh. Ak ste s jednou vrstvou skončili, začnite namotávať druhú vrstvu a pokračujete dookola.

3. Keďže ide o brmbolec miniatúrnych rozmerov, vrstiev tam nebude až tak veľa. Vlnu omotávate dovtedy, kým v strede nevznikne už len maličký otvor. Keď to dokončíte, vsuniete nožnice medzi obe kartónové kolieska a začnete vlnu po vonkajšom obvode dookola strihať.

4. Do tesného stredu medzi kartónovými kruhmi je potrebné zaviesť kúsok vlny, ktorý pevne zaviažete na uzlík. Následne oba kartónové kruhy opatrne po bokoch prestrihnite až smerom ku stredu. Dávajte pozor, aby ste nerozstrihli zaviazaný uzlík v strede. Pokiaľ sa vám brmbolec nebude zdať rovnomerný, odstrihnite všetky vyčnievajúce kúsky vlny. Brmbolec je na svete!

Brmbolec na vidličke

Vlnenú guličku si môžete vytvoriť aj pomocou vidličky. Čím väčšiu vidličku použijete, tým väčší brmbolec vznikne. Priadzu stačí približne 50-krát omotať okolo zubov na vidličke. Presne v strede to previažte malým kúskom vlny. Vznikne tvar mašle, ktorú treba po oboch stranách prestrihnúť. Vlnený pompom je hotový!

Háčkované veľkonočné vajíčka

Trúfli by ste si vytvoriť háčkované veľkonočné vajíčko? A čo tak nimi rovno naplniť celý košík? Čudovali by ste sa, aké je to jednoduché. Budete potrebovať umelé alebo polystyrénové vajce.

Stačí si len ho len obháčkovať technikou, ktorá vám najviac vyhovuje. Zadovážte si háčik v rozmere od 0,6 po 1 mm a priadzu na háčkovanie alebo vyšívanie. Najvhodnejšia je priadza zo 100% bavlny, 100% akrylu alebo kombinovaná priadza. Háčkované dekorácie sa lepšie tvoria z pevnejších priadzí. Internet ponúka množstvo rozličných schém na háčkovanie, podľa ktorých môžete postupovať. Schémy obsahujú bežné znaky pre označovanie retiazkových očiek, pevných očiek a stĺpikov. Namiesto polystyrénového/plastového vajíčka môžete použiť aj vyfúknuté vajce, ktoré po obháčkovaní a naškrobení priadze jednoducho rozbijete. Vznikne vám nádherná háčkovaná dekorácia v tvare vajíčka, ale bez škrupiny.

Viete ako si vytvoriť pletenú veľkonočnú kraslicu z vlny bez háčkovania? Stačí vám polystyrénové, plastové či vyfúknuté vajíčko jednoducho omotať. Výsledkom môže byť jednofarebná alebo zaujímavá dúhová kreácia - v závislosti od materiálu, ktorý použijete. Okrem priadze si pripravte ešte nožnice a lepidlo.

Postup je jednoduchý. Začnite na spodnej alebo vrchnej časti vajíčka. Najprv si prilepte koniec priadze, počkajte kým vyschne a začnite postupne vajíčko omotávať. Lepidlo pridávajte taktiež postupne počas omotávania, vždy len centimeter po obvode.

Čiapky na veľkonočné vajíčka

Vyfúknuté maľované vajíčka tvoria neodmysliteľnú súčasť veľkonočnej výbavy. Tradičnému symbolu najväčších sviatkov jari však môžete dať nový - roztomilý vizuál. Oblečte mu háčkovanú alebo pletenú čiapku. Na výrobu týchto ozdôb si vystačíte aj so zvyškovou priadzou, ktorá vám doma ostala z iných handmade projektov.

Keďže ide o zvyškový materiál, nezáleží na tom, akú priadzu použijete. Môžete siahnuť napríklad po obyčajnej akrylovej. Pripravte si tenké 2,5 mm pletacie ihlice. Ak preferujete háčkovanie, môžete zvoliť aj 2,5 mm háčik. Na každú čiapočku budete potrebovať približne 10 metrov vlny. Pokiaľ ste v štrikovaní či háčkovaní začiatočník, urobte si ich jednofarebné štýlom hladko-obratko.
Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024