Blog

Tuniské háčkovanie

Prečítate za 4 minúty

Čaro tuniského háčkovania nazývaného tiež afgánske sa dá opísať ako kombinácia háčkovania, pletenia a tkania. Pôvod tuniského háčkovania je pomerne neznámy. Táto technika vás však očarí práve pre jedinečné vlastnosti, ktorými sa odlišuje od klasického pletenia a háčkovania.

Obľúbené vzory

Základnými vzormi v tuniskom háčkovaní sú jednoduchývzor, spätný, pletený, dvojitý rebrový alebo háčkovaný, tuniský plný vzor, šesťhranný vzor a mnohé iné. Nech už si zvolíte akýkoľvek z týchto vzorov, snažte sa udržiavať voľné napnutie medzi očkami a príliš ich nesťahovať, hrubšia priadza má sklon sa krútiť. Preto sa odporúča používať väčší háčik. Ak priadza vyžaduje háčik s priemerom 4,5 mm, skúste použiť háčik s priemerom 5,5 alebo 6 mm. Pomôže to zmierniť krútenie.

Úplet vytvorený tuniským háčkovaním je hrubší ako pri klasickom háčkovaní a je menej pružný, takže ak vytvárate odev, netreba na to zabúdať. Niektoré pletárky preto uprednostňujú kombináciu oboch typov.

Spomínané háčkovanie je vhodné aj pre začiatočníkov, hoci znie komplikovane. Medzi obľúbené patrí tiež tuniské háčkovanie do kruhu. Táto technika sa stala natoľko obľúbenou, že vznikajú desiatky kníh s množstvom rôznych vzorov, ktoré je možné navzájom kombinovať.

Tuniský háčik

Na výber je niekoľko druhov, klasické, obojstranné a háčiky s lankom. Klasický tuniský háčik má na prvý pohľad typické charakteristické znaky. Rovná, dlhá rúčka so zarážkou na konci,ktorá má celkovú dĺžku až 30 cm. Tento typ je vhodnou voľbou, ak naberáte očká priamo na háčik.

Ďalším druhom sú obojstranné tuniské háčiky, na ktorých môžeme pracovať s dvoma priadzami naraz. Tie sú dlhé 35 cm. Oba typy dostaneme v rôznych šírkach, ktoré sa musia prispôsobiť typu priadze. Najviac dostupné sú háčiky kovové alebo drevené.

Obľúbený je tiež tuniský háčik s lankom, ktoré je fixne upevnené alebo vymeniteľné na šrubovanie. Približná dĺžka lanka je 60 cm a čo je geniálne na tomto type háčika, že ak sa rozhodneme pre výrobu širšieho úpletu, môžeme navzájom prepájať lanká medzi sebou.

Klasické verzus tuniské háčkovanie

Najprv si povieme, v čom je táto technika rovnaká. Na začiatok si vytvoríme klasickú retiazku s voľnejšími očkami a pokračujeme vyťahovaním slučiek.

Rozdielov je však o čosi viac. Pri tuniskom háčkovaní z vytvorenej retiazky ďalej naberáme očká sprava doľava, pričom ostávajú na háčiku. Túto časť môžeme prirovnať k pleteniu. Spätne, teda doprava, spájame retiazkové očká ako pri klasickom háčkovaní. Táto technika pripomína tkanie hlavne svojim tvarom i pevnosťou vzorov a tiež možnosťou používať rôzne farebné variácie priadzí v rámci jedného úpletu, čím vytvoríme typický pletený efekt.

Ďalším podstatným rozdielom je, že pri tuniskom háčkovaní háčkujeme iba na lícnej strane. Používame afgánsky/tuniský typ háčika, ktorý má dĺžku 30 cm. Ako bolo spomenuté už vyššie, odporúča sa používať o číslo väčší háčik ako pri klasickom háčkovaní.

Kedy zvoliť afgánske háčkovanie: deky, vankúše a šály

Môžeme ho použiť na tvorbu čohokoľvek. Najčastejšie sa však stretávame s hustými dekami, obliečkami na vankúše, šálmi, štólami, tunelmi alebo pončom. Podobne ako pri klasickom háčkovaní, pletení alebo tkaní si však aj pomocou tejto techniky môžeme vyrobiť napríklad šaty, sukňu, fusak alebo dupačky pre bábätko, netradične vyzerajúce topy a tašky.

Tuniský háčkovanie je oveľa viac ako iba nový trend v háčkovaní. A dokonca nemusíte byť skúsenou pletárkou, aby ste vytvorili niečo úžasné. Na začiatok odporúčame začať s malými a postupne sa prepracovať k väčším projektom.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024