Blog

Teplotná deka

Prečítate za 4 minúty

Výzva s prívlastkom celoročná. Teplotná deka preverí vaše zručnosti, trpezlivosť, ale aj chuť dotiahnuť veci do úplného konca. Ak si radi dávate predsavzatia, môžete tento čas využiť na odštartovanie nového farebného projektu. Ako na teplotnú prikrývku?

Teplotná deka - tvorba počas celého roka

Čo deň - to nový posun v projekte. Teplotná deka predstavuje skvelý spôsob ako zaznamenať zmeny prírody okolo vás. Prikrývka vzniká postupne riadok po riadku. Vo výsledku dostanete pestrofarebný produkt, v ktorom má každá línia svoj význam.

Pomocou vybraných priadzí na deke “zaznačíte” aktuálnu vonkajšiu teplotu vo vašom regióne. Teplotná deka je akýmsi osobným denníčkom, ktorý vzniká počas 365 dní v roku. Prebuďte v sebe tvorivosť, získajte pekný výrobok a prospešný návyk zároveň.

Výber farieb na teplotnú deku

Farby, s ktorými budete tvoriť, si určite vopred a zhotovte si farebný vzorkovník. Podľa neho budete jednotlivým dňom priradzovať farbu. Pamätajte, neexistuje zle zvolený odtieň. Inšpirujte sa našou farebnou škálou, alebo si vytvoriť svoju vlastnú.

Pri chladnom počasí môžete striedať bielu a odtiene modrej, pri postupnom otepľovaní zase žlté a zelené tóny a horúce prázdninové mesiace môžete znázorniť červenou farbou. Výraznú zmenu teploty prezradí kontrastný farebný prechod.

Koľko farieb použiť?

Pozrite sa na teploty z minulých rokov, aby ste vedeli, aký rozsah stupňov musíte pokryť. Keďže sa nachádzame v miernom klimatickom pásme, môžeme pre výber farieb určiť rozmedzie od 0 °C - 30 °C (rátame aj s možnými poklesmi pod túto hranicu, ale takisto aj s možnými nárastmi teplôt nad stanovenú hranicu). Pri tomto rozsahu teplôt použijeme 6 farieb (5 °C na farbu), 10 farieb (3 °C na farbu) alebo dokonca 15 farieb (2 °C na farbu). Čím viac farieb vyberiete, tým viac variácii vznikne.

Výber priadzí na teplotnú deku

Aké možnosti máte pri voľbe priadzí? Vyberajte si dostupné odtiene, z ktorých nebudete mať problém dokúpiť ďalšie v prípade, že vám klbká doma nebudú stačiť.

Klasickú teplotnú deku môžete zhotoviť z priadze Everyday od výrobcu Himalaya, z priadze Soft & Easy od Schachenmayr, ale aj z priadze Merino z dielne značky Drops, ktorá ponúka širokú škálu farieb.

Vhodným adeptom sú aj kombinované priadze, ako napríklad Superlana Klasik či Baby Best, od tureckého výrobcu Alize. Kompromis predstavujú stredne hrubé priadze, na etikete hľadajte medzinárodné označenie DK. Výber ihlíc a háčikov prispôsobte hrúbke priadze.

Veľkosť deky a spotreba vlny

Šírku deky si určujeme hneď na začiatku pri nahadzovaní očiek. Rozmery klasickej deky sú väčšinou 100 - 120 centimetrov (rozmery detskej deky sú 70 - 90 centimetrov). Čo sa týka dĺžky klasickej deky, je to rozmedzie od 170 - 200 centimetrov (dĺžka detskej deky bude okolo 100 - 130 centimetrov.) Presnú spotrebu vlny nevieme vopred určiť. Všetko závisí od počasia, ktoré bude panovať v aktuálnom roku.

Držíme palce a už teraz sa tešíme na vaše celoročné výtvory!

ID8313
Ideal Sada háčikov na háčkovanie 11 kusov
Novinka Máme viac ako 50 kusov
14.99 €
knitpro-mindful-35cm
ID23479
Od 9.99 €
19 variánt
Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024