Blog

Svetový deň pletenia na verejnosti

Prečítate za 3 minúty

Dokončia rozpracovaný projekt, vymenia skúsenosti a prispejú k dobrej veci. Druhá júnová sobota má v kalendároch tvorcov špeciálne miesto. Svetový deň pletenia na verejnosti je globálnou výzvou, ktorá prepája generácie.

Najväčší sviatok tvorivosti združuje kreatívcov po celom svete už od roku 2005. Ľudia, ktorí sa venujú rôznym handmade technikám, sa v tento deň stretnú v kaviarňach, parkoch či knižniciach, aby spoločne oslávili iniciatívu Američanky Danielle Landes. Vďaka jej húževnatosti sa podarilo združiť tvorivé dámy v doposiaľ najväčšej pletárskej udalosti.

Ženy zrazu netvorili osamote vo svojich príbytkoch - vyšli na verejné priestranstvá, mohli sa inšpirovať a odovzdať si skúsenosti pri vzájomnom stretnutí.

Počas rokov sa myšlienka Svetového dňa pletenia udomácnila aj u nás. Druhý júnový víkend patrí v rôznych kútoch krajiny háčikom, ihliciam, rôznym druhom priadze či špagátom. Podujatia, ktoré sa v tomto čase organizujú, majú kreatívny a často aj charitatívny zámer. Vytvorené veci putujú do nemocníc, zariadení sociálnej starostlivosti alebo komunitných centier, kde začínajú písať svoj nový príbeh.

Noezon prebudil tvorivosť v slovenských metropolách

Do Svetového dňa pletenia sa aktívne zapája aj Noezon. Pilotný ročník akcie sme odštartovali v roku 2022 v našom domovskom meste - Bardejove. V roku 2023 sme túto myšlienku posunuli aj do Košíc a Bratislavy a prebudili tak tvorivosť v rôznych kútoch krajiny. Počas štyroch hodín sa podarilo upliesť desiatky diek z jemnej priadze, ktoré zahriali novorodencov v Nemocnici s Poliklinikou Sv. Jakuba, Univerzitnej nemocnici L. Pasteura a na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny NÚDCH.

V dobe, kedy sme denne obklopení virtuálnym smogom a rýchlo konzumujeme obsah sociálnych sietí, cítime o to silnejšiu potrebu vytvárať priestor, kde môžeme vypnúť upozornenia, odložiť telefóny a užiť si prítomný okamih. Ručná tvorba prináša dokonalý relax, uvoľňuje napätie a dáva priestor našej individualite. Pletenie a háčkovanie sme si dlho spájali s niečím, čo robia iba naši starí rodičia. No aj vďaka takýmto aktivitám vieme, že kreativita nepozná vekové ani časové obmedzenie.

Staňte sa súčasťou Svetového dňa pletenia aj vy

Noezon sa do Svetového dňa pletenia zapojí aj v roku 2024. Máte doma pletený či háčkovaný projekt, ktorý čaká na finálne úpravy? Dokončite ho spolu s nami v tvorivej spoločnosti. Pozvite svoje priateľky, susedy, mamky, dcéry. Lebo radosť rastie vtedy, keď sa podelíme.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024