Blog

Rozčesatelné špagáty pre váš nový projekt

Prečítate za 4 minúty

Husté strapce, ktoré dávajú macrame tvorbe dokonalý výsledok. Ak vás zlákala uzlíková technika, na vašej tvorivej poličke by nemali chýbať rozčesatelné špagáty. Ako sa v nich vyznať a čím ich doplniť? Prezradíme v dnešnom článku.

Uzlíková technika má v kreatívnom svete bohatú históriu. Prešla rukami arabských tkáčov, dostala sa na kráľovské dvory Anglicka a dnes ju milujú všetky generácie. Základom tvorby sú macrame šnúry, ktoré sa členia na viacero kategórii.

Macrame špagáty

Macrame šnúry môžeme deliť podľa viacerých kritérií. Podľa typu vlákna sú to macrame špagáty, laná (macrame rope), macrame priadza (nájdete aj pod pojmom šnúrková priadza) a voskované šnúry.

Rozčesateľné špagáty

Pri type vlákna ďalej rozlišujeme aj to, či je špagát rozčesatelný alebo nerozčesatelný. Rozčesatelné špagáty možno rozdeliť na macrame twisted a macrame rope, ktoré svojou štruktúrou pripomína povraz. Po rozčesaní týchto vlákien macrame hrebeňom alebo kefou vzniká unikátny detail produktu, ktorý ozdobí prestierania, koberce či nástenné dekorácie.

Čo sa týka samotného materiálu, máte dve možnosti - vybrať si prírodnú alebo syntetickú alternatívu.

Práca s prírodnými vláknami

V kategórii prírodných materiálov sa pri macrame tvorbe najčastejšie stretnete s bavlnou, vlnou, ľanom, konope či jutou. Tieto vlákna predstavujú ekologickú voľbu, no sú určené skôr pre interiérové priestory.

Práca so syntetickými vláknami

Naopak, syntetické materiály, ako sú nylon alebo akryl sú ideálne na tvorbu macrame výrobkov, ktoré chcete umiestniť do exteriéru. Na dotyk sú relatívne jemné, no výsledok nebude až taký “útulný” ako pri práci s vlnou či bavlnou.

Ak patríte ku začiatočníkom a nie ste si istý výberom toho správneho materiálu, odporúčame začať s macrame cotton. Bavlnené macrame šnúry sú mäkké na dotyk, pracuje sa s nimi komfortne. Napriek svojej jemnosti sú dostatočne pevné a odolné.

Bavlnené špagáty Natana

Obľúbené pre ich jemnosť, odolnosť a farebné prevedenie. Bavlnené špagáty Natana si zamilujú všetky vekové kategórie, vďaka ich super vlastnostiam môžu byť takisto súčasťou detských tvorivých dielní. Vydržíte s nimi pracovať hodiny, sú vhodné aj pre senzitívnejších ľudí (bavlna je hypoalergénna).

Na uzlíkovanie sú ideálne špagáty Natana Macrame Twisted. Ich zloženie ponúka 100% recyklovanú bavlnu v krásnych prírodných farbách. K dispozícii sú náviny s hrúbkou 2 mm, 3 mm, 4 mm a 5 mm.

Doplnky na macrame

ID25462
1.89 €
ID26041
3.49 €

Medzi doplnkami na macrame techniku nájdete šikovných pomocníkov, ktorých využijete na na výrobu a zdobenie.

Chystáte sa tvoriť obľúbené macrame listy, pierka či podšálky? S drevenými šablónami Ideal jednoducho vystrihnite dokonalý tvar výrobku.

Rozčesávanie špagátov zjednodušia macrame kefy a hrebene. Pri macrame tvorbe zase môžete použiť drevené korálky, krúžky, macrame krídla, palice alebo si vytvoriť originálnu záložku do knihy.

Prebuďte v sebe tvorivosť a naštartujte ďalšiu kreatívnu výzvu. Držíme palce!

ID25701
Macrame ťahacia kefa 13,5 x 12cm
Máme viac ako 50 kusov
5.49 €
ID25457
1.89 €
ID25703
6.20 €
Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024