Blog

Piktogramy na priadzi. Ako sa v nich vyznať?

Prečítate za 4 minúty

Začíname pliesť alebo háčkovať, zaobstarali sme si všetky potrebné pomôcky, vybrali sme si návod a ideme na to. V rámci každého návodu na pletacie projekty by mali byť okrem vzorov zahrnuté aj informácie týkajúce sa odporúčanej priadze, rozmeru ihlíc alebo háčika. Okrem toho by tam nemal chýbať údaj o odporúčanom počte klbiek priadze pre vybraný projekt. V tom nám pomôžu piktogramy, ktoré sú uvedené na štítku klbka.

Piktogramy údržby

Základné piktogramy, ktoré by ste mali nájsť na každej etikete pri textíliách, sú symboly údržby, a to vanička, ktorá je symbolom prania, žehlička je symbol žehlenia, štvorec znázorňuje sušenie, trojuholník bielenie, a kruh je symbol pre profesionálne chemické čistenie. V našom blogu nájdete článok, ktorý sa podrobne venuje spomenutým piktogramom.

Výrobca a názov modelu

Na každom klbku nájdete názov výrobcu a modelu priadze. Medzi obľúbených výrobcov v dnešnej dobe patrí YarnArt, Drops, Himalaya, Madame Tricote Paris, Alize, Gazzal. Jednotlivý producenti majú rozličné pomenovania modelov priadze.

Zloženie priadze

Priadza môže byť vyrobená zo stopercentných prírodných alebo syntetických vlákien. Častokrát sú vyrobené ich kombináciou. Medzi prírodné materiály patrí vlna, bavlna, alpaka, angora, ľan, bambus, merino, mohér, kašmír a hodváb. Umelé vlákna ktoré sa často vyskytujú v zložení priadze sú akryl, polyakryl, polyester, lycra, elastan alebo spandex.

Číselné údaje na etikete

Na etikete od priadze je určených hneď niekoľko číselných hodnôt z ktorých sa dozviete aký dlhý je návin, aká je hmotnosť klbka v gramoch, a dôležité číslo farby. Pred vyhodením etikety vám odporúčam zapísať si tento údaj, ktorý bude pomocný ak budeme chcieť v budúcnosti priadzu rovnakého farebného odtieňa.

Ďalšou dôležitou informáciou je číselná hodnota znázorňujúca odporúčanú veľkosť pletacích ihlíc a háčikov na prácu so zvolenou priadzou. Tento údaj sa odvíja od hrúbky priadze, ktorá môže byť veľmi tenká po superhrubú, a to by ste sa tiež mali dozvedieť z etikety.

Pri tomto údaji má každý výrobca svoje zaužívané označovanie. Buď je to slovom, číselným údajom alebo písmenami abecedy. Pričom nulka a A v abecede je pre veľmi tenkú priadzu a pokračuje vzostupne po číslo šesť alebo písmena F.

Skúšobná vzorka

Na základe skúšobnej vzorky si vieme v priemere určiť, koľko klbiek priadze budeme potrebovať pre náš pletací projekt. Vytvoriť si skúšobnú vzorku pred začatím je teda zásadne dôležité na vypočítanie množstva materiálu a zistenie vlastnosti zvolenej priadze.

Na skúšobnej vzorke by nemal chýbať údaj o hustote úpletu, a teda koľko očiek je potrebných vytvoriť na požadovaný rozmer. Tento údaj je na etikete klbka znázornení ako malý štvorček, väčšinou s označením 10x10 cm. Je to odporúčaný rozmer na vytvorenie skúšobnej vzorky s presným počtom očiek v stĺpiku a v riadku. Očká sa nám budú jednoduchšie počítať pomocou počítacieho rámika, ktorý nájdete v našej ponuke.

knitpro-10994
ID7115
2.90 €
knitpro-10991
ID10042
1.99 €
ID16525
2.49 €

Na zhotovenie skúšobnej vzorky sa zvykne použiť jeden z najzákladnejších vzorov a to napríklad lícový žerzej. Po upletení vzorku môžeme vyprať čím zistíme ostatné vlastnosti priadze. Počet očiek a riadkov v skúšobnej vzorke je snahovu výrobcov o dosiahnutie optimálneho pomeru medzi mäkkosťou a pevnosťou úpletu.

Dôležitosť obrazových symbolov, ktoré nájdete na etikete pri priadzi, netreba podceňovať. Radšej si ich niekde odkladajte aby ste predišli možným nepríjemnostiam.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024