Blog

Malabrigo - 100% merino vlna

Prečítate za 4 minúty

Najjemnejšie priadze pochádzajúce z Uruguaja a Peru vyrába rodinná firma Malabrigo. Ručne farbené priadze sú inšpirované prírodou, krajinou, umením a každodenným životom. Najjemnejšia vlna Malabrigo prináša potešenie z pletenia, ale najmä radosť z nosenia kvalitných produktov jemných a šetrných k pokožke. Malabrigo vyrába 21 odrôd priadze so širokou škálou farieb až 400 druhov.

Celý príbeh tejto rodinnej značky začal ešte v roku 2005, keď dvaja švagrovia v malom kuchynskom hrnci začali prvé pokusy s farbením vlny. Aby zistili jej kvalitu, začali vlnu predávať. Neprešlo veľa času a veľký úspech si vybudovala táto značka vlny nielen v USA, ale aj na Európskom trhu.

Vlna s prírodným zložením

Väčšina priadzi Malabrigo je vyrobených zo 100% uruguajskej merino vlny. Práve Uruguaj je momentálne najväčším dodávateľom vlny s vysokou kvalitou po celom svete. Vlny vyrábané pre firmu Malabrigo pochádzajú od domorodých pastierov oviec, ktoré majú voľný výbeh. Niektoré priadze sú vyrobené kombináciou merino vlny s hodvábom, baby alpakou, mohérom alebo kašmírom.

Merino vlna je najjemnejší druh vlny, ktorý nedráždi pokožku. Je antibakteriálna a odevy z tejto priadze pohlcujú pachy. Merino odevy sú priedušné. Má skvelé termoregulačné vlastnosti a reguluje optimálnu teplotu tela, čo znamená, že v lete mierne ochladzuje a naopak v zime udržiava teplo.

Použitie merino vlny

Chunky, Worsted a Rios sú hrubšie priadze vyrobené zo 100% merino vlny ideálne pre všetky modely, ktoré budú spĺňať hrejivú funkciu. Najobľúbenejšia zo zimných priadzí je práve Rios, ktorá je odolná voči žmolkovaniu a hotové odevy môžete prať v práčke. Výrobky z tejto priadze sú ideálne pre detské teplé úplety.

Medzi tenšie vlny patria modely Arroyo, Sock, Mechita. Vyrobíte z nich ľahké a jemné odevy pre dospelých ďalej šály, šatky, detské oblečenie a doplnky, a samozrejme ponožky. Tieto priadze obsahujú merino vlnu Superwash a teda sú prateľné v práčke.

Lace je jednou z najjemnejších tenkých priadzí. Táto jednonitka je ideálna pre čipky a jemné ľahké šály. Medzi skutočne jemné priadze tiež patrí Silkpaca. Tenučká priadza zložená z alpaky a hodvábu. Vďaka tomuto zloženiu budete na pokožke cítiť dotyk skutočného obláčiku. Táto najtenšia priadza z ponuky Malabrigo je ideálna na výrobu krajky a čipky. Dokonalú kombináciu luxusných vlákien prináša Caprino. Klbko jasných farieb má zloženie alpaky, kašmíru a merina. Tenšia priadza je ideálna pre ľahké úplety a doplnky, ktoré môžete nosiť priamo na pokožke.

Spojenie merina a alpaky ponúka priadza Dos Tieras so strednou hrúbkou, ktorá je ideálna na všetky druhy pletených odevov nositeľných priamo na pokožke. Vhodná je tiež pre detské modely. Všetky priadze Malabrigo sú super jemné a vhodné na nosenie priamo na pokožke.

Pre udržanie kvality vlny sa značka Malabrigo ako jedna z mála firiem môže pochváliť chovom vlastných oviec Merino a Corriedale. Samozrejme s dôrazom na humánny prístup a kvalitnú starostlivosť o malé ovečky. Ak hľadáte skutočne jemnú priadzu s čisto prírodným zložením, Malabrigo vlny sú určite tou správnou voľbou.

Starostlivosť o pleteninu z merino vlny

Určite vás poteší informácia o samočistení hrubej merino vlny, ktorú postačí vyvetrať. Nikdy však nevetrajte na priamom slnku. Vlna je prirodzene odolná voči zápachu aj škvrnám, takže nie je potrebné časté pranie. Pri väčšom zašpinení odporúčame iba ručné pranie, alebo šetrné pranie v práčke na 30 stupňov s použitím lanolínového pracieho prostriedku. Vlna sa môže naťahovať, skracovať do 10 cm. Oblečenie sušte rozložené.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024