Blog

Macramé bytové doplnky

Prečítate za 4 minúty

Chceli by ste si vytvoriť originálne bytové doplnky, ale háčkovanie alebo štrikovanie vám nejde? Počuli ste už o technike macramé, ktorá je založená na viazaní dekoratívnych uzlov? V 70-tych rokoch patrila k najobľúbenejším výtvarným technikám, a znova sa dostáva na výslnie. Moderná uzlíková metóda poskytuje široké využitie v interiérovom dizajne. Bohémske macramé interiérové doplnky sú trendy a originálne. Striedaním rôznych uzlov máte možnosť vytvoriť niečo, čo nikto iný mať nebude. Prinášame vám niekoľko inšpirácií.

Jednotlivé uzly sa zvyčajne začínajú uväzovať na rovný a pevný predmet, ako napríklad drevená palička alebo ihlica na pletenie. Tieto predmety by ste si mali pred začatím stabilizovať. Poslúži vám na to napríklad lepiaca páska. Na výrobu sa používajú macramé špagáty, pomocou ktorých sa vám budú lepšie vytvárať dekoratívne uzly. Pri tvorbe bytových doplnkov odporúčam pracovať s bavlneným špagátom pretože nekĺže.

Pomocou kníh, magazínov alebo internetu si na začiatok preštudujte pár základných techník viazania uzlov. Nie je to nič zložité, ale ako každá zručnosť, aj macramé technika si vyžaduje čas, trpezlivosť a prax. Postupne sa naučíte ako pevne a rovnomerne uťahovať jednotlivé uzly, a prejdete od jednoduchších po zložitejšie ornamenty. Hovorí sa, že macramé technika vás môže úplne pohltiť. Keď s ňou začnete nebudete mať dosť, a stále si vymyslíte nový projekt do ktorého by ste sa pustili. Niet sa čomu čudovať pretože je to vynikajúce hobby, ktoré vo vás prebudí kreativitu a zregeneruje myseľ.

Závesné macramé kvetináče

Ak ste začiatočníkom, pri tvorbe interiérových dekorácií vám odporúčam začať s jednoduchšou macramé technikou. Vynikajúcou možnosť ako začať sú závesné držiaky na kvetináče, ktoré sa zvyčajne vešajú na hák na okne. vaše izbové kvetinky tak dostanú viac svetla ako keď sú položené na nejakom stolíku alebo na zemi. Vznikne vám tak nádherná záhradka na okne. Namiesto kvetináčov môžete do závesného macramé vložiť väčšie zaváracie sklo do ktorého pôjde čajová sviečka. Vytvoríte si tak zaujímavý lampáš, čo poviete?

Macramé na stenu

Už dlhšie zvažujete aký obraz by ste si zavesili nad posteľ? Práve tu sa vám naskytá možnosť mať unikátny macramé doplnok vytvorený vašimi rukami. Uzly môžete začať viazať na drevený konár čo dodá výslednému dielu rustikálny nádych. Ak sa vám rustika do zariadenia vašej spálne nehodí, zvoľte si napríklad kovovú alebo drevenú tyč. Do závesného macramé si môžete pomocou špendlíkov pripnúť vaše fotky. Vznikne vám tak rodinný závesný fotoalbum.

Macramé v kuchyni

Aj v kuchyni nájdete veľa možností pre macramé techniku. Vytvoriť si môžete malú podložku pod šálku alebo väčšiu ako prestieradlo pod tanier. Už keď sme pri prestieraní stola, s macrame si môžete vytvoriť behúňa na stôl alebo podložku na stoličky. A čo tak rovno kuchynské závesy? Nie je problém. Ďalšou možnosťou je závesná vertikálna interiérová záhradka na bylinky, alebo na košík s ovocím.

Zložitejšie macramé projekty

Technikou macramé si viete vyrobiť celú sadu interiérových dekorácií. Môžete si vyrobiť napríklad stojan na magazíny, prevleky na vankúš, bohémske lapače snov. Ak ste si menšími projektami vycibrili svoje zručnosti, môžete sa pustiť do zložitejších postupov ako napríklad koberček, prehoz cez posteľ, taburetku, deku, závesnú kolísku pre bábätko, interiérový teepee stan do detskej izby, závesné poličky na knihy. Možností je neúrekom. Stačí len začať tvoriť a vyšperkovať si vašu domácnosť.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024