Blog

Koberec z Puffy vlny

Prečítate za 5 minút

Vlna ALIZE Puffy je mäkučká, vyzerá dizajnovo a čo je hlavné, práca s ňou je nesmierne jednoduchá. Môžeme si z nej vyrobiť takmer čokoľvek. Okrem populárnych diek pre bábätká, šálov či obliečok na vankúše, napríklad aj štýlový, ručne pletený koberec. No a práve naň si posvietime v tomto blogu.

Prečo si vyrobiť vlastný koberec

Koberček z Alize Puffy je súčasným trendom a v neposlednom rade vám jeho výroba určite urobí radosť. Je navyše originálny, univerzálny a proces jeho výroby je skutočne jednoduchý. Okrem toho ho môžete prispôsobiť vašim predstavám, vkusu a interiéru. Hodí sa do naozaj kdekoľvek, do obývačky či detskej izby, ale aj do spálne či kúpeľni.

Spotreba a výber vhodného materiálu: Alize Puffy, Puffy Fine a Ombre Batik

Na výrobu tohto koberca je ideálna Puffy vlna, ktorá má predpripravené očká a má rôzne varianty, ktoré sa od seba líšia nielen farebnou kombináciou, ale aj veľkosťou očiek.

Vlna Puffy s dĺžkou návinu 9 m, má väčšie 3,5 cm očká. Hodí sa preto na výrobu objemnejších a nadýchanejších kobercov. Práca s ňou je nenáročná a vhodná aj pre deti. Na výber je aj viac farebná verzia tejto vlny s rovnakou veľkosťou očiek Puffy Color. Môžete tiež siahnuť po melírovanej Puffy Ombre Batik s dĺžkou návinu 55 m, ktorá má postupný prechod farieb, vždy v jednom tóne. Ak si chcete urobiť skutočne hustý koberček, vyberte si z vĺn Puffy Fine s návinom 14 m, ktoré majú menšie 2,5 cm očká. V ponuke je tiež viacfarebná Puffy Fine Color. Zaujímavý efekt vytvoríte tiež s melírovanou Puffy Fine Ombre Batik s menšími očkami, ktorá má dĺžku až 73 m.

Spotreba materiálu vždy záleží od veľkosti projektu. Na výrobu koberčeka s veľkosťou 1 x 1 m je potrebných približne 9 klbiek a na koberec rozmerov 60 x 70 cm približne 5 klbiek vlny s 9 m návinom. Spotreba bude rozdielna v závislosti od konkrétnej vlny a dĺžky jej návinu.

ID11124
Alize Puffy 100g 9m
Zľava Na sklade
Od 2.09 €
75 variánt
ID11193
Od 2.19 €
19 variánt

Návod na ručne pletený koberec

Výhodou Puffy vlnypredpripravené očká a jednoduché ručné pletenie. Ak vám je tradičné pletenie či háčkovanie úplne cudzie, nemusíte sa ničoho obávať. Okrem samotnej vlny budeme potrebovať 3,5 mm háčik, nožnice a pogumovanú, protišmykovú podložku s malými dierkami, ktorá sa bežne používa v kúpeľniach alebo pod koberec. Háčik je potrebný len na preťahovanie jednotlivých očiek cez dierky v podložke.

Postup je veľmi jednoduchý. Očká vlny preplietame cez dierky v podložke. Prepletanie očiek prispôsobíme hustote a rozmedzí očiek na podložke tak, aby sa nám vlna zo spodnej časti nevlnila. Takto striedavo prepletáme očká v radoch dovtedy, kým sa nedostaneme až na koniec podložky. Koberec pletieme smerom zvrchu dole, teda rad po rade, alebo po obvode podložky. Na konci nezabudnite na pevný uzlík, ktorý zabráni spätnému vyťahovaniu vlny.

ID15880
Od 2.90 €
7 variánt
ID11147
Od 2.19 €
46 variánt

TIP na detský Puffy koberec

Puffy vlna je mäkká, farebná a dokážu s ňou pracovať aj deti. Ak máte teda doma kreatívneho drobca, pri výrobe koberčeka do jeho izby vám môže pomôcť. Tento koberček môže byť trošku iný ako tie klasické, obohatený napríklad o obrázok s detským motívom.

Postup opäť nie je veľmi náročný. Na začiatok si priamo na podložku nakreslíme obrázok. Môžeme si pomôcť šablónou z papiera a pri použití priehľadnej sieťky obrázok položiť priamo pod ňu a obkresliť ho. Ďalší postup je úplne rovnaký, iba treba myslieť na výmenu farieb v mieste, kde má byť dané zvieratko či obrázok.

Ako sa starať o koberec z Puffy vlny

Koberec z Puffy vlny nie je vhodný na pranie v práčke, ak ho predsa len po čase treba vyčistiť, mal by sa prať rozhodne iba ručne. Pri ručnom praní používať zásadne neagresívne pracie prostriedky a mierne teplú vodu, ktorá by nemala mať viac ako 30 °C.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024