Blog

Chcete začať pliesť a neviete ako na to?

Prečítate za 6 minút

Dlhé zimné večery sú ako stvorené na pletenie. Už nejaký ten čas si prezeráte nádherné ručné výtvory od kreatívnych ľudí na internete a radi by ste si tiež niečo uštrikovali? Niečo čo nikto nemá, úplet presne podľa vašich predstáv? Tak poďme do toho. Že neviete ako začať? Návody na zhotovenie všelijakých pletenín nájdete na internete viac než dosť, ale informácie pre úplných začiatočníkov chýbajú. A preto sme tu my, aby sme vám pomohli.

Vyberáme si ihlice

Možno si laicky myslíte, že vám stačia hocijaké pletacie ihlice, priadza a vec je vybavená. Pomôcok na pletenie je však neúrekom a s ich správnym používaním vám pletenie skutočne pôjde ako sa hovorí “od ruky”. Ak niekto začína s novým hobby, zvyčajne si kupuje lacnejšie pomôcky. Ale ak chcete aby vám pletacie pomôcky vydržali čo najdlhšie, oplatí sa investovať do kvalitných materiálov.

Pletaciu ihlicu si vyberáme podľa materiálu z ktorého je vyrobená. Môže to byť akryl, kov, drevo alebo bambus. Akrylové a hliníkové ihlice sú cenovo výhodnejšie a tiež ideálne pre začiatočníkov. Priadza na akrylových ihliciach sa šmýka pomalšie. Tieto ihlice vás v rukách nebudú chladiť a sú ľahké.

Ideálnym materiálom sú pletacie ihlice z dreva alebo bambusu. Cena môže byť vyššia, ale dobre sa s nimi pracuje, sú ľahké, v rukách nechladia a priadza sa po nich primerane šmýka. Hrúbku pletacej ihlice si vyberáme v závislosti od hrúbky priadze, ktorú si vyberáme na základe toho čo ideme pliesť. Číslo na ihlici znázorňuje hrúbku v milimetroch, napríklad číslo 2 znamená 2 mm.

Ako stvorené pre začiatočníkov sú špeciálne ergonomicky tvarované ihlice Cubics a Nova Cubics od značky KnitPro. Zaujímavosťou je, že sú hranaté takže sa vám nebudú šmýkať z rúk a dokonca vás nebudú pri pletení bolieť prsty. V našej ponuke máme fixné, ako aj vymeniteľné kruhové ihlice

Aký úplet ideme tvoriť?

Ihlice sa od seba odlišujú nielen materiálom, z ktorého sú vyrobené, ale aj tvarom, hrúbkou a ostrosťou. Bežne používané sú rovné ihlice, ktoré sa používajú na všetky štandardné úplety ako je šál, jednotlivé diely svetra, a podobne. Pre úplných začiatočníkov sa odporúča začať s ihlicami s ostrým hrotom, aby sa dalo ľahšie trafiť do “očka”.

Kruhové ihlice nazývané aj ako okrúhle ihlice sú taktiež rovné, ale sú kratšie a navzájom prepojené lankom. Používajú sa na pletenie širokých dielov do kruhu, ako čiapka alebo napríklad taký sveter môžeme pliesť odspodu smerom nahor ako jeden celok. Taktiež sa používajú na pletenie veľkých úpletov ako sú napríklad deky. Dĺžku lanka si vyberáme na základe toho, koľko očiek budeme naraz pliesť. Dĺžku ihlíc prispôsobíme šírke pleteniny. Na začiatok si radšej zvoľme “zlatý” stred, a to kruhové ihlice s dĺžkou 80 cm. V našej ponuke máme fixné aj vymeniteľné kruhové ihlice, ktoré obsahujú kombináciu ihlíc a príslušenstva. Sú ideálnou voľbou pre začiatočníkov, ktorí si hľadajú tú najkomfortnejšiu možnosť.

Užitočné pletacie pomôcky

Pomocné ihlice sú určené na pletenie vrkočových vzorov. Sú krátke a v strede lomené. Slúžia na udržanie spustených očiek, ktorý vytvárajú efekt vrkoča. Pri pletení teda potrebujeme len jednu pomocnú ihlicu a preto sa najčastejšie predávajú po kusoch alebo v sadách v rôznych veľkostiach. Skvelá pomôcka pre začiatočníčky. Pokročilé pletiarky si očká väčšinou pridržiavajú prstami.

Koncovky na ihlice bez zarážok pomáhajú aby vám očká takpovediac neutekali. Väčšinou sú vyrobené zo silikónového materiálu a teda sú pružné a univerzálne. Dajú sa nasadiť na každý rozmer pletacej ihlice bez zarážok.

ID24461
2.29 €
knitpro-10810
ID7121
2.10 €
ID24457
1.49 €
ID24453
2.99 €
ID24452
Ideal zachytávač očiek 3ks
Máme viac ako 50 kusov
2.59 €
ID24454
Ideal odžmolkovač na vlnu
Máme viac ako 50 kusov
2.99 €

Vďaka počítadlu riadkov a očiek sa nepomýlite. Šikovný pomocník sa nasadí na ihlicu alebo zavesí na krk. Po upletení každého riadku jednoducho posuniete číslo o jedno dopredu a môžete pokračovať. Farebné zatváracie krúžky vám zase pomôžu pri označovaní riadkov ak pletiete zložitejšie vzory.

Pomocná zatváracia ihlica pripomína veľkú zicherku. Slúži na odloženie očiek s ktorými zatiaľ nebudete pracovať. Jednoducho na ňu navlečiete očká a ihlicu uzavriete. Ak ich budete potrebovať stačí presunúť očká zo zatváracej ihlice na normálnu a pokračujete v pletení.

Ihla na pleteniny s uškom z plastového lanka sa používa na zošívanie jednotlivých pletených častí, napríklad dielov svetra ako je rukáv, golier, predná a zadná časť. Pletacia ihla má tupý hrot, ktorý nepoškodí očká pri zošívaní. Z obyčajnou ihlou by to bolo oveľa pracnejšie.

Čítajte štítky na priadzi

Ak ste začiatočník a nevyznáte sa ešte v jednotlivých značkách a pomenovaniach priadzí, najlepšie urobíte ak budete čítať štítky na klbku. Dozviete sa z akého materiálu je priadza vyrobená. Zistíte aký je návin teda pomer dĺžky priadze k jej hmotnosti. Taktiež tam nesmie chýbať číselný údaj o odporúčanej hrúbke pletacej ihlice s by ste mali štrikovať.

Na štítku by mala byť uvedená aj hustota úpletu. Je znázornená ako malý štvorček s označením 10x10 cm čo je odporúčaná skúšobná vzorka s počtom očiek a riadkov lícového žerzeja. Po upletení vzorku môžete vyprať čím zistíte ďalšie vlastnosti priadze. Počet očkov a riadkov v skúšobnej vzorke je snahovu výrobcov o dosiahnutie optimálneho pomeru medzi mäkkosťou a pevnosťou úpletu.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024