Blog

Ako vybrať vlnu na pletené rukavice

Prečítate za 4 minúty

Huňaté, bezprstové, trblietavé či staré dobré palčiaky. Pletené rukavice sú povinnou výbavou do mrazivých dní. Keď sa k tomu pridá ručná výroba, tak je to láska na prvý dotyk. Ako si vytvoriť kúsok, ktorý dokonale zahreje ruky, ale aj pohľady okolia?

Trh ponúka širokú škálu vlákien na tvorbu zimných rukavíc. Mnohí z nás možno doma vlastnia pár, ktorý je síce na prvý pohľad huňatý, no aj napriek tomu nedokáže udržať ruky v teple. Pri výbere priadze na pletené rukavice si všímajte zloženie. To ovplyvní výslednú podobu vášho produktu.

Pletené rukavice a ich vlastnosti

Rukavice, by nemali len zahriať. Mali by byť pevné a odolné, aby sa nerozpadli už po niekoľkých noseniach. Počas dňa prichádzajú do kontaktu s rôznorodými povrchmi. Či už otvárate auto, alebo držíte horúci čaj v ruke.

Nesmieme zabúdať na jemnosť a šetrnosť k pokožke, pretože komfort je tiež jednou zo základných požiadaviek. Rukavice by sa takisto mali prispôsobiť vašim rukám - dôležitá je aj poddajnosť a elasticita materiálu, z ktorého sú vyrobené.

Farebnosť a dizajn rukavíc je záležitosťou vkusu, strih zase otázkou funkčnosti. Klasické palčiaky sú síce roztomilé, no nie príliš praktické. Pri častej manipulácii so smartfónom oceníte pletené rukavice bez prstov.

Rukavice s prírodným zložením

Ak hľadáte materiál, ktorý dokonale zahreje a poskytne maximálny komfort počas nosenia, siahnite po prírodných druhoch vlny, ako sú merino, mohér alebo angorská vlna. Ide o jemné vlákna so skvelou termoregulačnou schopnosťou. Dobre odvádzajú vlhkosť a pot z tela. Klasická ovčia vlna síce udrží vaše ruky v teple, no kvôli štruktúre svojho vlákna môže na pokožke škriabať a spôsobovať nepríjemné svrbenie - obzvlášť u ľudí s citlivou kožou a rôznymi alergiami.

Rukavice zo zmesových vĺn

Pozitíva viete vyťažiť aj zo syntetického materiálu, a to v prípade, že sa kombinuje s prírodným vláknom. Na ručne pletené rukavice je vhodná aj kombinovaná priadza, ktorá obsahuje napríklad akryl a vlnu. Vďaka podielu vlny vás produkt zahreje, zároveň si zachová antibakteriálne a hypoalergénne vlastnosti. Akryl v zložení zase zabezpečí, že rukavice budú pevné, odolné a vydržia aj časté nosenie a namáhanie.

Na rukavice je vhodná taktiež priadza, ktorá v sebe kombinuje vlnu a polyamidové vlákno. Vlna udrží vaše ruky v teple, polyamid sa postará o pevnosť a odolnosť produktu. Túto kombináciu nájdete aj v ponožkových priadzach.

Rukavice ako módny doplnok

Chcete si vytvoriť rukavice, ktoré na seba strhnú všetku pozornosť okolia? Vytvorte si unikátny model s použitím kožušinovej priadze, efektnej priadze alebo mäkučkej ženilkovej priadze. Treba však brať do úvahy skutočnosť, že takéto vlákna sú zväčša úplne syntetické, takže rukavice budú plniť len úlohu doplnku. Vnútro rukavíc môžete doplniť kožušinkou alebo ich ozdobiť kožušinovým brmbolcom.

ID15072
Od 2.39 €
16 variánt
ID24327
Od 4.90 €
13 variánt
ID11124
Alize Puffy 100g 9m
Zľava Na sklade
Od 2.09 €
75 variánt
Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024