Blog

Vlastné riešenie na PHP Frameworku Symfony

Prečítate za 6 minút

20% frontu, 80 % backu a vlastná nezávislá cesta. Viac ako 20 000 produktov skladom ani zďaleka nie je najväčšou výzvou, s ktorou sa v NOEZONE denne pasujeme. Na čele technologického startupu so sídlom v Bardejove stojí bývalý programátor, ktorý všetko úsilie investuje do vývoja softvérového riešenia prinášajúceho slobodu a neobmedzené možnosti.

Celý NOEZOŇÁCKY systém (ako na fronte, tak aj na back-u) je postavený na PHP frameworku Symfony. V súčasnosti sa na technologickom poli vedú horlivé diskusie o tom, že je potrebné opierať sa o tretie partnerské strany a odoberať softvér od nich. Vývoj si predsa vyžaduje obrovskú investíciu peňazí aj času. Prečo sme si teda zvolili dráhu vlastného softvérového vývoja?

Výhody vlastného vývoja

  • agilita,
  • nezávislosť na tretích stranách,
  • možnosti upraviť si softvér podľa svojich požiadaviek,
  • všetko, na čo si spomeniete, môžete dovyvíjať alebo implementovať do svojho systému.

Nevýhody vlastného vývoja

  • je pomalší, vyžaduje si viac času a úsilia,
  • sú potrebné znalosti projektového riadenia,
  • ide o finančne nákladnú záležitosť.

Poznáme množstvo veľkých firiem, ktoré trpia preto, že fungujú na dodávateľoch softvéru, ktorí ich držia v hrsti. Ich existencia a úspech závisí od kúpeného softvérového riešenia. Táto predstava nás ako spoločnosť desí, pretože takýmto spôsobom sa v istej veľkosti stávate otrokom dodávateľa.

Aj z malého mesta dokážeme robiť veľké veci

Keď je softvérových dodávateľov viac, tak ich prepojenie cez API je veľakrát komplikované. Pri identifikovaní chyby musíte komunikovať s viacerými stranami, kde sa jedna strana vyhovára na druhú. Často sa stáva, že firmy nechcú implementovať špecifickú funkcionalitu do svojho softvéru, ktorú si váš biznis vyžaduje.

NOEZON preto pracuje na svojom systéme - môžeme si vytvoriť čokoľvek čo chceme, kedykoľvek to chceme a veľmi agilne reagovať na akúkoľvek zákaznícku požiadavku. Z malého mesta dokážeme robiť veci svetového formátu.

Architektúra softvérových riešení

V roku 2009 sme začali vyvíjať monolitickú aplikáciu, ktorá zahŕňala frontend aj backend funkcie. S pribúdajúcimi funkcionalitami sa však tento projekt postupne stával veľkým a nepriehľadným.

Keď sa firma rozbieha, je veľmi dôležité zvoliť si správne architektonické riešenie. Ideálnym spôsobom ako odľahčiť softvér, je začať postupne rozbíjať funkcionalitu na mikroservices (tento postup sme uplatnili aj v NOEZONE). Tie majú fungovať ako samostatné inštancie. Ak sa stopne nejaká mikroservice časť, tak nefuguje len nejaký kúsok stránky alebo malá funkcionalita na back-u, no zvyšok frčí, ako má. V monolitickej aplikácii sa ale čoraz častejšie stáva, že pri chybe v konkrétnej sekcii stránky dochádza k úplnému znefunkčneniu webu.

Rozloženie projektov

Web NOEZONU nie je vizuálne žiadny moderný megahit. Existuje oveľa viac príťažlivejších stránok, no je potrebné povedať, že aj táto nie krásna stránka nám prináša veľmi pekné konverzie, nakoľko sa detailne venujeme užívateľskému správaniu na internete, podľa ktorého ladíme detaily.

Stránku môžeme rozdeliť podľa veľkosti kódu nasledovne = 20 % tvorí front, back-u venujeme 80 % času. Nevymýšľame nové “koleso”, držíme sa tých konvencií, ktoré majú dnešní nakupujúci radi už z iných webov. To pravé, zdravé a dôležité jadro je práve v spomínanom back-u.

Administrácia e-shopu

V našom systéme máme samostatne vlastné skladové hospodárstvo, vlastný fakturačný systém, vlastné modulárne systémy na prácu s užívateľmi, vlastné analýzy predajnosti, vlastný manažment skladu a celé riadenie chodu e-shopu. Ide o skutočne objemný komplex.

Predávame viac ako 20 000 produktov. Tie odoberáme od 70 aktívnych dodávateľov. Udržať takúto masu v správnom pomere skladovosti je veľmi náročné. Naši nákupcovia preto pracujú so systémom inteligentnej predikcie nákupov.

Čo všetko ovplyvňuje predajnosť daného produktu

  • positioning na stránke v produktliste,
  • cena,
  • marketingové aktivity,
  • sezónnosť (najlepšie obdobie produktu).

Všetky tieto premenné dávame do nášho komplikovaného vzorca, ktorý ovplyvňuje skladovosť položiek. Niektoré výkyvy predajnosti môže mať na svedomí zmenená cena, zlepšená alebo zhoršená pozícia v produktliste alebo nejaké špeciálne marketingové aktivity.

Zmenou pozície, ceny a marketingových aktivít riadime skladové zásoby aj v opačnom smere - čiže nielen to, čo potrebujeme objednať, ale aj takzvané ležiaky, ktoré potrebujeme vypredať.

V týchto nástrojoch používame napojenia API na Analytics, odkiaľ si berieme dáta, ktoré nám hovoria o návštevnosti stránok. Predajnosť si berieme z nášho systému. Pri predikciách na nasledujúce obdobie zohráva veľkú rolu nielen počet objednávok, ale aj počet kusov daného sortimentu v objednávkach.

Nákupcovia majú v rámci produktu dve funkcie:

  • objednať správne množstvo produktu podľa toho, aké obdobie pre daný produkt prichádza a ako je predávaný
  • sledovať skladové zásoby; ak sú preskladnené, potom určujú aktivity, ktoré by nám pomohli zásoby znížiť

Správa tovaru je len kvapkou v mori

Celý systém správy produktov sme v tomto článku opísali len po povrchu. Tento task je oveľa komplexnejší a v NOEZONE na ňom neustále pracujeme. V skutočnosti riešime zaujímavejšie a vážnejšie problémy, pre ktoré potrebujeme posilniť náš developerský tím. Aj takýmto spôsobom ti chceme dať vedieť, že hľadáme do vývojového tímu ďalšieho senior programátora.

Ak ťa náš koncept zaujal, si vyskillovaný v technológiách a chcel by si byť súčasťou tohto robustného systému, tak poď do toho. Pracovať môžeš z Bardejova, ale aj Bratislavy. Keďže našou silnou stránkou je vyvíjanie softvérových riešení a zložitých algoritmických prepočtov a slabou stránkou je práve webový dizajn, pátrame po externej pomoci. Hľadáme tiež grafika a webového dizajnéra, ktorý by nám pomohol učesať vizuál. Budeme radi, ak sa ozveš aj na túto pracovnú ponuku.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024