Blog

Ručne pletená deka z Alize Puffy

Prečítate za 3 minúty

Hľadáte spôsob, ako v tomto uponáhľanom svete na chvíľu zastaviť? Poďte si spolu s nami vytvoriť handmade unikát. Ručne pletená deka z Alize Puffy je jednoduchá na prípravu, zvládnu ju vytvoriť aj úplní začiatočníci. Nepotrebujete si chystať ihlice, ani háčik. Postačia vám vaše ruky a chuť tvoriť.

Vytvor si ručne pletenú deku spolu s nami

Veľkosť deky a výber farieb je na vás. My sme sa rozhodli pre tvorbu detskej deky s rozmermi 70 (šírka) x 110 (výška) centimetrov v základnom vzore. Na jej prípravu budete potrebovať:

  • 5 klbiek Alize Puffy - tá s väčšími očkami (zvolili sme odtieň tmavá lososová)
  • rovnú podložku, na ktorej budete pliesť
  • nožnice
  • krajčírsky meter
  • kožený štítok na dozdobenie

Náš tip: Ak si chcete byť istí, že máte dostatok materiálu na tvorbu, kúpte si vždy jedno klbko navyše.

Fotopostup

1. Vezmite klbko Alize Puffy a rozmotajte ho na rovnej podložke. Pomocou krajčírskeho metra si odmerajte 70 centimetrov (tí pokročilejší si môžu narátať očká). Takto vznikne prvý rad (spodný rad).

2. Po nameraní dĺžky si priadzu prehnite a natiahnite druhý rad (horný rad). Očká v oboch radoch (spodnom aj hornom) si vyrovnajte smerom nahor, aby sa vám jednoduchšie pracovalo.

3. Keď ste očká vyrovnali, začínate ich prepletať v štýle hladko, a to sprava doľava. Prvé očko v prvom rade prepletiete s prvým očkom v druhom rade, druhé očko v prvom rade prepletiete s druhým očkom v druhom rade, a takto pokračujete ďalej.

4. Akonáhle sa dostanete na koniec radu, natiahnite si ďalší a opakujte postup zľava doprava. Očká v dolnom rade prepletajte vždy s očkami v hornom rade. Takto pokračujte až do výšky, ktorú ste si stanovili.

5. Keď sa dostanete na požadovaný rozmer 70 x 110 centimetrov, deku môžete ukončiť retiazkou. Takéto ukončenie deky je pevnejšie (pokročilí tvorcovia môžu retiazkou deku aj začať). Na opačnej strane ako pokračuje klbko si prepleťte druhé očko cez prvé, následne tretie cez druhé. Takto pokračujte až do konca.

6. Na konci riadka si nechajte voľné jedno očko a nožnicami odstrihnite zvyšok klbka. Očko, ktoré vám ostane, rozstrihnite tak, aby vám ostal tzv. chvostík.

7. Voľné očko na konci riadka zviažte s chvostíkom. Vytvoríte tak pevný uzol, vďaka ktorému sa deka nerozpletie.

8. Puffy deku môžete na záver dozdobiť koženým štítkom. Hotovo!

Osvojili ste si základný spôsob pletenia? Môžete sa posunúť o level vyššie a vytvoriť si ručne pletenú deku so srdiečkovým vzorom.

Noezon inšpiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024