Blog

DIY MÓDA: Inšpirácie ako si z obyčajného oblečenia vytvoriť originálne kúsky

Prečítate za 6 minút

Urobiť niečo sám s vlastnými rukami, z angličtiny Do It Yourself (DIY), má veľa výhod. V prvom rade si vytvoríte niečo originálne podľa vlastnej predstavy, vycibríte si svoje zručnosti, a v neposlednom rade je to určitý druh psychohygieny. Ide o spojenie príjemného s užitočným.

Naštartovať vlastnú kreativitu v nás vyvolávajú obchody, ktoré sú plné rovnakého tovaru. Často sa stáva, že na ulici stretneme ľudí s identickým alebo podobným outfitom. Vyskočte z radu a buďte originálny. S dnešným doslova pretlakom rôznych pomôcok pre kreatívne chvíľky sa nám otvárajú rôzne nevídané možnosti ako si vytvoriť niečo špeciálne. Niečo čo nás vystihuje a od iných odlišuje.

V našej galantérskej ponuke máme niekoľko zaujímavých produktov, s ktorými Vám to pôjde jedna radosť. Rôzne stuhy, pierka, čipky, krajky, bambuľky, a môžem takto pokračovať. Prinášame vám niekoľko zaujímavých nápadov na čo to môžeme použiť a ako to všetko zladiť. Určite máte v skrini plno vecí, ktoré ste už dávno nemali na sebe, a ktoré potrebujú len trošku oživiť. S ozdobnými popruhmi z našej kolekcie si dokážete pretvoriť nudnú denimovú bundu na módnu vychytávku. Lem s pomponami oživí Vaše tričko, sukňu, kabát, košeľu a jednoducho každý kúsok odevu. Kreativita sa cení.

Originálne zdobená bunda

Z jednoduchej a nudnej denimovej alebo koženej bundy sa s našimi ozdobnými pruhmi dá vytvoriť vskutku zaujímavý módny kúsok. Na tvorbu budete potrebovať ozdobné popruhy, ihlu a niť. Ak máte k dispozícii šijací stroj a viete ho ovládať, ušetríte si tým čas a energiu. Ako alternatíva Vám poslúži aj kvalitné lepidlo na textil. Výsledné dielo a farebný tón závisí len na Vás. Dekoratívne stuhy s pomponami aj bez, ozdobné tkané popruhy, bavlnené čipky a krajky môžeme upevniť na zadnú stranu bundy, okolo goliera, alebo len decente ozdobiť okraje na rukávoch.

Opasok zo stuhy

Z tenkého popruhu, dekoratívnej stuhy alebo čipky si môžeme vytvoriť trebárs aj opasok. V dnešnej dobe sa ľudia pomaly vracajú k tradíciám ku ktorým nepochybne patrí folklór. Hitom sa stal jednoduchý opasok s ľudovým ornamentom, ktorý sa hodí k jednofarebným šatám alebo sukni. Na výrobu budete potrebovať stuhu, nažehlovaciu textíliu alebo vlizelín ako výplň na spevnenie opasku.

Odmeráme si obvod pásu, aby sme vedeli aký rozmer potrebujeme. Oba rohy na konci stuhy prehneme, odporúčam do tvaru špica, a záhyby prežehlíme. Na konce prišijeme atlasovú alebo saténovú stuhu, ktorá bude slúžiť na mašličkové viazanie opasku. Môžeme ju prišiť alebo prilepiť lepidlom na textil. V ďalšom kroku si priložíme nažehlovaciu textíliu k dekoratívnej stuhe, vystrihneme rovnaký rozmer a nažehlíme na rub stuhy. V prípade vlizelínu budeme potrebovať lepidlo na textil alebo ho rovnomerne po okrajoch prišijeme.

Pompony na oblečení

Bambuľky alebo pompóny sa postarajú o veselý outfit jednoducho a efektívne. S pomponami sa tvorí samo, strojovo alebo ručne, ale hlavne stručne. Stačí ich len našiť okolo okrajoch jednoduchého trička, šiat, nohavíc, sukní, kardigánu alebo aj teplej šatky na zimu. Pôsobia roztomilo a pomocou nich si dokáže spestriť obyčajné kúsky vo Vašom šatníku. Ak nie ste zástancami pompónov, skúste namiesto nich našiť po okrajoch textilnú krajku alebo čipku.

Módne doplnky zo stuhy

Stužky sú skvelou možnosťou ako si oživiť šatník prostredníctvom zaujímavých doplnkov. Môžeme si z nich vytvoriť brošňu, čoker, náramok, čelenku, sponky do vlasov, alebo ozdobiť si klasickú kabelku. Vytvoriť si unikátny módny doplnok zvládnete bez špeciálnych materiálov. Stačí len trošku trpezlivosti a kreativity. Vynikajúcou pomôckou pre vyrábanie doplnkov je tavná pištoľ. Hotový doplnok si môžete vyšperkovať všelijakými kamienkami a korálkami, ktoré upevnite pomocou spomínanej pištole. Zo stuhami si viete romanticky ozdobiť krátke rukávy na tričku, košeli či šatách a to tak, že na nich prišijete mašličku vyrobenú zo stuhy.

Výšivky na oblečení

Na svoje si prídu romantické duše s láskou k tradíciám. Vyšívanie už dávno nepatrí len na kroje, ale čoraz častejšie sa objavuje na odevoch u najznámejších módnych dizajnérov. IN sú romantické vzory ako sú kvety či vtáčiky. V cenovo dostupných obchodoch sa môžeme stretnúť so strojovou výšivkou na tričkách, blúzkach, šatách, nohaviciach, svetroch, pančuchách, ale aj topánkach či čiapkach. Avšak ručné vyšívanie vôbec nie je zložité a môže si ním vytvoriť akýkoľvek ornament podľa vášho gusta.

Budeme potrebovať hrubšiu niť alebo tenšiu vlnu, ihlu, a odporúčam aj kruh na vyšívanie. Na vybraný kúsok látky si nakreslite perom alebo tenkou krajčírskou kriedou vzor, ktorý vám bude slúžiť ako predloha na vyšívanie. Časť odevu na ktorý budete vyšívať upevnite do dreveného kruhu na vyšívanie. Postupne vypĺňajte kreslenú predlohu pevnými stehmi jeden po druhom. Takto si môžete ozdobiť aj topánky či šiltovky a o nudu máte kreativne postarané.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024