Blog

Ako sa vyznať vo svete pilníkov

Prečítate za 4 minúty

Prirodzené, gélové či akrylové? Dokonalému dizajnu nechtov predchádza poctivá príprava, na ktorú potrebujete nájsť kvalitného pomocníka. Svet pilníkov je bohatý na rozličné druhy a tvary, ako sa v tom všetkom vyznať?

Časy, kedy sme sa spoliehali len na prácu kovového pilníka, sú preč. Manikúru a pedikúru ako zo salónu si viete vykúzliť aj keď nepatríte k profesionálom. Či už chcete svoje nechty skrátiť, alebo ich len preleštiť, dbajte na dôsledný výber.

Základné rozdelenie pilníkov

Pilníky

Kovové - klasika, ktorá však nie je až tak šetrná k povrchu nechta. Kovové pilníky sú síce odolné, no ich povrch môže narušiť jemnú štruktúru nechtovej platničky. Tá môže byť kvôli tomu náchylná na štiepenie a praskanie. Ak sa ich neviete vzdať, zaobstarajte si variant s jemnejšou brúsiacou plochou.

Sklenené (takzvané krištáľové) - úplný favorit na precíznu úpravu prírodných nechtov. Sklenené pilníky sú “džentlmenmi” medzi spomínanými pomôckami. Sklo spĺňa prísne hygienické štandardy, okrem toho pôsobia luxusne a hodia sa do každej kabelky. Musíte s nimi však manipulovať opatrne, pretože sú dosť krehké.

Papierové - obľúbené, cenovo dostupné a flexibilné. Týmto typom pilníka si dokážete opracovať prírodné, ale aj umelé nechty. Pomerne ľahko sa čistia a pokiaľ si zvolíte vhodnú zrnitosť, urobia vám skvelú službu.

Brúsky na nechty - o level vyššie sa nachádzajú brúsky, ktoré je možné použiť ako na prírodné nechty, tak aj na odstránenie gélovej, alebo akrylovej hmoty, prípadne nechtovej kožtičky. Brúska poteší rôznymi funkcionalitami. Pri úprave prírodných nechtov voľte jemnejší nadstavec.

Leštičky

Zdravo vyzerajúce nechty s leskom bez použitia akéhokoľvek produktu? S leštičkou to bude hračka. Túto prácu zvládnu aj úplní začiatočníci. V ponuke máme dvojstrannú, štvorstrannú, dokonca aj sedemstrannú leštičku - každá zo strán je rozlíšená farebne a obsahuje poradie, v akom máte pri úprave nechtov postupovať.

Brúsne bloky

Brúsny blok (takzvaný buffer) s mäkkým penovým jadrom je vhodný na prebrúsenie prírodných nechtov pred nalepením tipov, ale aj po odstránení umelých nechtov.

Tvary pilníkov

  • rovný - vhodný na tvarovanie a skracovanie nechtov
  • oválny - ideálny na pilovanie spodnej časti nechtu
  • banana/banánový - ohnutý tvar zabezpečí, že sa s ním dostanete aj na ťažšie dostupné miesta (k nechtovej kožičke, nechtovej platničke)
  • polmesiac - univerzálny (kombinácia banana tvaru a rovného)

Ako dešifrovať čísla na pilníkoch

Pri výbere pilníka treba klásť dôraz aj na voľbu správnej zrnitosti. Určite ste si všimli nenápadné čísla umiestnené na brúsnej ploche. Na čo vlastne slúžia? Vo všeobecnosti platí, že čím vyššie číslo na pilníku, tým je zrnitosť pilníka jemnejšia. Naopak, čím nižšie číslo, tým sú zrná na pilníku hrubšie.

  • 80 - drsný pilník, ktorý sa používa na odstránenie hrubej vrstvy gélu, akrylu alebo polygélu
  • 100 - drsnejší pilník vhodný na odstránenie modeláže, ideálny aj na prebrúsenie nerovností pri predlžovaní nechtov
  • 180 - stredne jemný pilník sa používa ako pri modeláži na “dohladenie” nechtov, (aby v brúsenom materiáli neostali veľké ryhy), tak aj pri odstraňovaní umelých nechtov na zbrúsenie tenkej vrstvy
  • 240 - jemný pilník vhodný na opracovanie prirodzených nechtov, aj na zjemnenie prebrúsenej modeláže. Jemné pilníky sú vhodné aj na slabé nechty, ktoré majú sklon k častému štiepeniu. Takéto pilníky nechty nepoškodzujú.
Čo to znamená, ak na pilníku nájdete dve rôzne čísla? Viac sa dozviete tu.

Čistenie a dezinfekcia pilníkov

Pokiaľ chcete pilníkom zabezpečiť dlhšiu životnosť, treba sa o nich patrične postarať. Medzi jednotlivými zrnkami na brúsnej ploche sa usádza prach, ktorý znižuje kvalitu ďalšej práce. Tieto nečistoty najprv dôkladne očistite kefkou, pilník opláchnite v teplej vode a nechajte uschnúť na uteráku. Na záver ho môžete vydezinfikovať.

Prijali sme pozvanie do RTVS

Do sveta pilníkov sme spolu s NOEZONOM nazreli aj v magazíne Dámsky klub z dielne RTVS. Celú časť si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024