Blog

Priadza - jej pôvod a vlastnosti

Prečítate za 9 minút

Vlastnosti pletacej priadze sa odlišujú v závislosti od pôvodu vlákna z ktorého je priadza vytvorená. Vlákna z ktorých sa v súčasnosti vyrábajú priadze na pletenie rozdeľujeme podľa pôvodu použitého materiálu. Môže ísť o prírodné, syntetické alebo kombinované vlákna.


Prírodné priadze môžu byť živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Živočíšne sa získavajú zo zvieracej srsti. Patrí medzi nich napríklad ovčia vlna, vlna z kôz (mohér, kašmír), ťavia vlna (alpaka, ťava, vikuňa, srsť z angorských králikov (angora) a hodváb. Ich štruktúra, hrúbka a elasticita sa navzájom odlišujú. Medzi priadze rastlinného pôvodu patrí bavlna, ľan a konope. Medzi syntetické priadze zaraďujeme polyester, akryl, viskózu a nylon.

V súčasnosti sa čoraz viac ľudí vracia k pleteniu. Pletenie či háčkovanie už nie je len záležitosťou babičiek, ale stáva sa to obľúbeným hobby aj u mladších generácií. Najmä mamičky na materskej sa vracajú k tomuto remeslu. Zrelaxuje to myseľ a taktiež je to aj ekologické. Handmade pletené výrobky si začíname vážiť viac ako kedysi.

Handmade boom

Čoraz viac pribúdajú nadšenci, ktorí sa rozhodli bojovať proti Fast Fashion. V obchodoch sa objavujú poctivé pletené výrobky s označením “Hand Made” v preklade “ručne vyrobené. Aj dostupnosť kvalitnej priadze na pletenie je širšia, ako tomu bolo v minulosti.

Kedysi ste si priadze vedeli zohnať len v kamenných obchodoch a ich výber bol obmedzený. Tovar ako vlna, merino, kašmír a hodváb bol častokrát nedostatkový, alebo sa nedal zohnať vôbec. Našťastie sú značkové priadze v dnešnej dobe vo veľkom dostupné už aj na internete.

Pletacia priadza je k dispozícii v rôznych farbách a vlastnostiach, ako je napríklad jej sila či štruktúra. V článku vám predstavím ich rozdiely. Základný rozdiel medzi priadzami je v spôsobe ich výroby. Môže ísť o prírodný alebo syntetický materiál.


PRIADZA


Dlhá niť pozostávajúca zo spradených vlákien. Podľa vlákien ju rozdeľujeme do rôznych skupín, a to od veľmi tenkej po superhrubú. Veľmi tenká priadza je tvorená z dvoch alebo troch vlákien a používa sa napríklad na výrobu čipky.

Vo všeobecnosti ju rozdeľujeme na: priadza na pletenie, priadza na háčkovanie, a priadza na vyšívanie. Taktiež si ju vyberáme aj podľa toho, či ju plánujeme použiť na ručné práce, alebo strojové pletenie.

Moderným sa stalo aj pletenie bez ihlíc, kde jednoducho ihlice nahrádzame rukami. Vtedy sa najčastejšie používajú super hrubé priadze. Medzi ne sa zaraďuje bambuľková priadza s veľkými nopkami, lesklé tubové priadze z viskózy, alebo bobbiny špagáty takzvaná tričkovlna.

Prírodné vlákna živočíšneho pôvodu

VLNA

Vlna sa získava z ovčieho rúna, kozej alebo králičej srsti. Je najobľúbenejší a najdostupnejší materiál na výrobu pletacích priadzí. Vlna je teplá a odolná a práve preto sa používa pri výrobe zimných odevov. Niektorým ľuďom a predovšetkým deťom sa zdá že ich vlna “hryzie” keď sa ich priamo dotýka pokožky. Preto existuje množstvo zmesových priadzí ako napríklad vlna zmiešaná s bavlnou, alebo vlna s hodvábom. Táto priadza je jemnejšia, ale stále pokožku škriabe.

Najjemnejším druhom vlny je jahňacia vlna, ktorá pochádza z prvého strihania jahňaťa. Vlákna majú jemné zaguľatené zakončenie. Kvalita vlny taktiež závisí aj od druhu oviec z ktorých pochádza. V súčasnosti sa predávajú vlnené priadze z konkrétnych plemien oviec ako napríklad merino.

MERINO VLNA


Ide o najlepšiu vlnu s výbornými vlastnosťami. Vyrába sa zo špeciálneho plemena oviec, ktorých chov začal v centrálnom Španielku, a od stredoveku sa rozšíril do celého sveta. Je pružná, teplá, hladká a je obzvlášť mäkká. Merino vlna funguje ako termostat, v zime hreje v lete chladí. Je hypoalergénna, ohňovzdorná, ekologická a pružná. Merino vlna neškriabe a pre svoje vlastnosti je považovaná za supermateriál. Merino sa dá kúpiť vo viacerých priadzach, od tenkých po hrubšie. Prevažne sa používa na výrobu detského oblečenia.


ANGORA a ALPAKA


Pochádza zo srsti angorských králikov. Jej vlákna sú krátke. Angorská priadza sa často žmolkuje a plstnatie pri práci aj pri nosení. Patrí medzi najjemnejšie prírodné vlákna a radí sa medzi drahšie priadze. Často sa kombinuje s inými materiálmi ako je bavlna alebo vlna. Je tak cenovo dostupnejšia a pevnejšia. Angorská vlna je náročná na údržbu. Vzhľadom na citlivosť je zvlášť vhodná na výrobu čiapok.

Priadza alpaky je mäkká a veľmi teplá. Získava sa z lamy alpaky, ktoré žijú v Peru. Pre nás je to exotická priadza, ale v našich končinách sa s ňou čoraz častejšie stretávame. Patrí medzi najvyhľadávanejšie textilné vlákna. Výsledná priadza má štruktúru podobnú ovčej vlne, je však oveľa teplejšia, pevnejšia a odolnejšia. Má najviac prírodných farebných odtieňov. V zime izoluje, a preto je vhodná na výrobu ponožiek, teplých svetrov a búnd. Na pletacie priadze sa najčastejšie používa alpaka s označením baby alpaka a alpaka extrafein. Obe tieto akostné kategórie sú mäkké a na pokožke príjemné.


MOHÉR a KAŠMÍR

Toto vlákno pochádza z chlpov angorskej kozy. S mohérom nie je ľahké pracovať, akékoľvek chyby v stehu môžu byť ľahko prehliadnuté. Mohérové priadze sú dlhé a majú charakteristický lesk. Zvyčajne sa skladajú z jednej základnej nite, z ktorej trčia dlhé chlpaté vlákna. Vyznačuje sa však ľahkou údržbou.

Kašmírska vlna patrí medzi najhodnotnejšie a najdrahšie prírodné vlákna. Získava sa z niekoľkých plemien stredoázijskej kozy domácej. Z jej chlpov vzniká jemná, ľahká a hebká priadza. Priemerná ročná produkcia kašmíru je veľmi nízka a to sa odráža na výslednej cene. Keďže ide o luxusné vlákno, často sa kombinuje s inými vláknami pre cenovú dostupnosť.


HODVÁB


Vlákno prírodného hodvábu patrí k najjemnejším vláknam. Získava sa zo zámotkov domestikovanej Priadky morušovej. Hodváb je mäkký, priedušný a má vynikajúce termoregulačné schopnosti – v lete chladí a v zime hreje. Hodváb sa v pletacích priadzach používa samostatne, ale často sa spriada s vlnou, kašmírom, angorou či mohérom.

Existuje veľké množstvo hodvábnych priadzí rôznej kvality. Jednu vec však majú všetky hodvábne priadze spoločnú a to, že hodvábne vlákno sa veľmi jednoducho farbí. Získané farby sú všeobecne jasné a sýte. Toto prírodné vlákno si vyžaduje zvýšenú starostlivosť.

Prírodné vlákna rastlinného pôvodu

BAVLNA


Je najrozšírenejšia plodina používaná na výrobu odevných priadzí. Je omnoho dostupnejšia a lacnejšia ako vlna. Za najkvalitnejšie sú považované dlhovláknové druhy bavlny označované ako “mako” alebo egyptská bavlna. Pestovateľské podmienky sú náročnejšie a to sa odráža aj od výslednej ceny.

Mercerizovaná bavlna je druh upravenej bavlnenej priadze. Vznikla mechanickým a chemickým spracovaním. Ide proces pri ktorom sa jednotlivé ploché vlákna bavlny zaguľatia a materiál získava ušľachtilý lesk. Mercerizovaná bavlna je ideálna pre výrobu posteľnej bielizne, príjemnej letnej bundy či deky. Opaľovaná bavlna prechádza procesom pri ktorom sa jemné vlákna vyčnievajúce z priadze opaľujú horákom. Dosahuje sa tým väčšia hladkosť priadze.

KONOPE, ĽAN a BAMBUS


Konopná a ľanová priadza sú prírodným materiálom. Konopná priadza je najsilnejšia spomedzi všetkých priadzí. Väčšina konopných priadzí pochádza z ekologickej výroby. Je vhodná napríklad na tvorbu nákupných tašiek alebo záster. Ľan sa vyznačuje svojou priedušnosťou. Používa sa najmä na výrobu letného šatstva. Bambusové priadze sa v poslednej dobe stávajú veľmi obľúbenými. Sú podobne chladivé ako ľan. Vlákno je pevné a prirodzene antibakteriálne. Najčastejšie sa vlákna vyrábajú z bambusovej viskózy.

VISKÓZA


Ide o chemický čistú celulózu, ktorá sa vyrába podobne ako syntetické vlákna. Rozdiel je v tom, že ich základnou surovinou nie je ropa. Získava sa rozomletím dreva, najčastejšie smrekového. V konečnom dôsledku je to prírodné vlákno vyrobené umelou cestou. Viskózové priadze sú hladké, lesklé a splývavé.

SYNTETICKÉ VLÁKNA


Používajú sa ako lacná náhrada prírodných materiálov. Oproti prírodným vláknam sú pevnejšie, odolnejšie proti oderu a nekrčivé. Vznikajú zvlákňovaním z východiskového materiálu, ktorý sa prevažne získava z ropy. Na výrobu pletacích priadzí sa používajú najmä tieto syntetické vlákna: polyamid, akryl, polyakryl, lycra, elastan alebo spandex.

Každá z týchto priadzí má iné vlastnosti a vyžaduje si rozdielnu starostlivosť. Aj preto v súčasnosti mnoho výrobcov dáva prednosť zmesovým priadzam, čo znamená, že ide o prírodnú priadzu zmiešanú so syntetickou. Využijú sa tak najlepšie vlastnosti obidvoch materiálov.
Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024