Blog

Pletenie s dávkou luxusu

Prečítate za 5 minút

Kvalita a vlastnosti pletacej priadze sa určuje v závislosti od pôvodu vlákna. Pomerne drahé prírodné vlákna rastlinného alebo živočíšneho pôvodu sa kvôli cenovej dostupnosti často kombinujú so syntetickými materiálmi. Tento článok je venovaný kvalitným materiálom a osvedčeným značkám.

Chlpatý mohér

O tejto priadzi sa hovorí, že je diamantom medzi textilnými vláknami. Mohérové vlákno sa získava zo srsti angorskej kozy. Priadze sú dlhé a vyznačujú sa charakteristickými chĺpkami a leskom. S mohérom sa nie veľmi ľahko pracuje, každá chyba v stehu je ľahko viditeľná.

Zaraďuje sa medzi najjemnejšie prírodné vlákna a preto aj patrí medzi tie najdrahšie. Kvôli cenovej dostupnosti sa často kombinuje s inými priadzami, najčastejšie s bavlnou a vlnou. Cena je tak príjemnejšia a priadza pevnejšia a odolnejšia. Získava sa zo srsti angorského králika. Vlákno je krátke, takže podlieha žmolkovaniu a plstnateniu. Taktiež je duté a preto je oveľa ľahšie a hrejivejšie ako ovčia vlna. Angorská priadza si vyžaduje si náročnú starostlivosť.

Merino - poklad z prírody

Toto super vlákno sa získava zo špeciálne vyšľachteného plemena oviec žijúcich u protinožcov, teda v Austrálii a na Novom Zélande. Patrí medzi luxusné priadze ani nie kvôli pôvodu, ale vďaka svojim vlastnostiam. Je termoregulačná, hypoalergénna, ohňovzdorná a ekologická. Materiál je pružný, hladký, obzvlášť mäkký pri nosení, a dokonca má aj UV faktor. Merino vlna je pre svoje vlastnosti považovaná za super materiál.

Priadza sa vyrába v rôznych veľkostiach od tenších, ktoré sú vhodné na jarné a letné úplety, až po extra hrubé na teplé zimné pleteniny. Merino Baby je špeciálne vyvinutá pre citlivú pokožku najmenších. Medzi osvedčené značky merino vlny nepochybne patrí Drops, ktorá ponúka širokú škálu stopercentnej merino ako aj kombináciu s bavlnou. Značka Madame Tricote Paris zasa ponúka kombináciu merino vlny s akrylom.

Ojedinelá priadza z alpaky

Vlákna sa získavajú zo srsti lám alpák, ktoré žijú v Peru. U nás sa považuje za pomerne exotickú priadzu, ktorá je čoraz viac vyhľadávanejšia. Vlna z alpaky má podobnú štruktúru ako ovčia vlna, je však omnoho teplejšia, pevnejšia a odolnejšia. V zime izoluje preto je vhodná na výrobu čiapok, šálov, rukavíc, ponožiek a svetrov. Ak pletieme pre najmenších odporúčam použiť priadzu s označením Baby Alpaka. Zohnať priadzu zo 100% vláknami alpaky je ťažšie. Aj pri tejto vlne sa osvedčila značka Drops, ktorá nám okrem prírodného zloženia vlákien alpaky ponúka aj príjemné kombinácie s pravou ovčou vlnou.

ID6533
Od 3.65 €
25 variánt
ID6539
Od 2.60 €
19 variánt
ID6542
Od 5.30 €
13 variánt

Egyptská bavlna

Bavlna je materiál s ktorým sa denne stretávame. Získava sa zo zrelej kapsuly z plodov bavlníka. Vyzreté biele chumáčiky sa následne spriadajú do nití. Egyptská bavlna sa vyrába z odrôd dlhovláknitej bavlny, ktorá sa vo veľkom množstve pestuje práve v Egypte. Keďže sa pestuje aj v iných krajinách, pomenovanie nie je odôvodnené od pôvodu ale predstavuje kvalitu. Egyptská bavlna je považovaná za prémiovú bavlnu, ktorá je luxusná, vysoko kvalitná a má neuveriteľne dlhú životnosť.

ID6535
Od 1.55 €
39 variánt
ID6537
Od 2.15 €
40 variánt
ID16608
Alize Bahar 100g 260m
Výpredaj Na sklade
Od 3.19 €
4 varianty

Starostlivosť o luxusnú priadzu

Keďže sa jedná o prírodné vlákna je potrebné sa o ne šetrne starať. Odporúčam riadiť sa symbolmi na etikete jednotlivej priadze. Každopádne prírodný materiál oplýva antibakteriálnou funkciou, to znamená že pohlcuje pachy. Po častom nosení stačí úplet zavesiť na pár hodín na čerstvý vzduch. V prípade znečistenia odporúčam prať ručne v miernej teplote vody. Taktiež žmýkanie vykonávajte jemne. Po vypraní sušte vo vodorovnej polohe na sušiaku.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024