Blog

Jeseň a zima 2023 v pletení a háčkovaní

Prečítate za 3 minúty

Vzdušné a ľahké materiály strieda hrejivé vrstvenie. Aké trendy ovládnu jeseň a zimu 2023 vo svete handmade? Sezóna padajúceho lístia bude plná luxusného mohéru a objemnejších vlákien. Obdobie horúceho čaju a poctivej pleteniny je späť.

Hlavne mäkko a útulne

Nadýchané priadze si svoju popularitu udržia aj počas nastávajúcej jesene a zimy. Ich dominanciu budeme sledovať nielen pri pletenom a háčkovanom oblečení, ale aj v interiérových doplnkoch. Nákupné zoznamy tvorcov obsadia hrejivá mohérová vlna, jemné merino či ženilková priadza.

Mohér v hlavnej úlohe

Máte už v šatníku svoj mohérový sveter, vestu či mohérovú čiapku? Ako naznačujú kolekcie svetových výrobcov priadzí, toto textilné vlákno bude panovať celej jeseni a zime 2023.

Mohérová vlna nepĺzne, je pomerne odolná, no cenovo nákladnejšia. Získava sa zo srsti angorských kôz, jej vlákno má charakteristický lesk a chĺpky, ktoré dodávajú finálnym produktom nadýchaný vzhľad.

Ľudí, ktorí majú senzitívnu pokožku, môže mohér pri nosení škriabať. Pri tvorení sa preto odporúča kombinovať s vlnou, alebo bavlnou. Veľmi často nájdete aj kombináciu s akrylom, ktorý zabezpečí odolnosť výrobku.

Prírodné vlákna

Vlastnosti, na ktoré sa môžete spoľahnúť počas celého roka. Priadze s prírodným zložením ponúkajú širokú možnosť tvorby aj počas chladnejších dní. Na túto istotu stavila napríklad talianska značka Lana Gatto, ktorá ostala verná svojej povesti a v kolekcii jeseň/zima znovu prináša luxusné prírodné vlákna, ako sú hodváb, kašmír, merino či mohér.

Vlastnosti prírodných vlákien oceníte ako pri základných kúskoch odevu, tak pri doplnkoch, ako sú pletené čiapky alebo rukavice. 100% merino zahreje a je priateľské aj k citlivej pokožke, kombinácia prírodného a syntetického vlákna zase zabezpečí odolnosť produktu.

Trblietky, flitre a lesk

Jeseň a zima 2023 dá opäť priestor trblietavému vzhľadu. Či už pri pletených svetroch, kde viete skombinovať klasickú priadzu s efektnou ligotavou, alebo pri doplnkoch (ako sú kabelky či ruksaky), kde dominuje metalické vlákno.

Vzory a farby

V jednoduchosti je krása. Jeseň a zima bude plná pletenín v jednoduchých stehoch, čakajú na nás obľúbené raglánové svetre či klasické rebrované čiapky.

Aj keď sme sa rozlúčili s letom, farebná paleta na ďalšiu sezónu nebude rozhodne fádna. Okrem pulzujúcej Viva Magenta, ktorá kraľuje roku 2023, sa môžete tešiť na širokú škálu červených odtieňov, žiarivú žltú, zlatozelenú, fialovú či pastelové tóny.

V predikciách na rok 2024 víťazí odtieň Apricot Crush. Táto vyblednutá marhuľová si bude skvelo rozumieť s neutrálnymi tónmi. Oranžové odtiene sú vo všeobecnosti známe tým, že podporujú kreativitu - takže hor sa do prebúdzania tvorivosti!

Noezon inšpiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024