Blog

Výpočet spotreby vlny - ako na to

Prečítate za 3 minúty

Koľko vlny potrebujem na výrobu nového pleteného projektu? Touto otázkou začína cesta každej handmade vecičky. Existuje viacero usmernení, ktoré vám pomôžu pri odhadovaní spotreby materiálu. Ako si nakúpiť dostatočné množstvo priadze? Prezradíme v dnešnom článku.

Čo hovorí štítok na vlne

Priznávame, existujú aj záživnejšie veci ako je čítanie etikiet, no tento krok by ste nemali podceňovať. Každé klbko vlny totiž na štítku ukrýva dôležité informácie priamo od výrobcu, ktoré vám pomôžu pri kúpe a následnej tvorbe. Či už je to návin klbka, hrúbka vlny, gramáž, odporúčaná veľkosť ihlíc alebo háčika, s ktorými budete pliesť, ale aj to, ako sa treba o výrobok z danej priadze postarať.

Údaje na etiketách sa rôznia v závislosti od značky. Hrúbku priadze môžete nájsť označenú slovom, číslicou aj písmenami abecedy (pričom číslo 0 a písmeno A označujú najtenšiu priadzu a vzostupne pokračujú až po najhrubšiu, ktorá sa označuje číslom 6 alebo písmenom F).

Písmenkové označenie majú vlny DROPS, výrobca Schachenmayr zase myslel na detaily, preto ich etikety konkrétne prezradia, koľko priadze budete potrebovať napríklad na takú čiapku, sveter či šál. Neviete, ako sa zorientovať v piktogramoch na priadzi? Nahliadnite do nášho podrobného sprievodcu.

Pri výpočte spotreby priadze je potrebné zohľadniť najmä tieto faktory:

  • Čo budete pliesť/čiapka, sveter alebo deka/
  • Dĺžka návinu
  • Veľkosť úpletu
  • Hustota vzoru

Pomôcka pre výpočet spotreby:

Ak nemáte návod k svojmu pletenému projektu, pomôžte si tabuľkou, ktorá vám uľahčí odhad spotreby priadze.

V stĺpčeku Hustota je uvedené, koľko očiek z danej priadze pripadá na 10 centimetrov. V zátvorkách sú anglické názvy hrúbky vĺn, tie výrobca často uvádza aj na samotnom štítku. Na meranie hrúbky vlny a veľkosti ihlíc existujú šikovné merače, ktoré vám pomôžu, aj keď máte klbko bez štítku.

ID16525
2.49 €
knitpro-10994
ID7115
2.90 €
knitpro-10991
ID10042
1.99 €

Kúpte si klbko navyše

Rada nad zlato pre všetky pletárky - kupujte vždy jednu vlnu navyše, a to najmä pri práci s ručne farbenými priadzami. Pokiaľ zháňate vlnu pre väčší projekt, môže byť „núdzové klbko“ v tom istom odtieni veľkou záchranou.

Návod na pletenie si viete prispôsobiť. Ak sa rozhodnete pliesť model bez rukávov alebo detský model, odrátajte 30 % z pôvodnej spotreby. Pri krátkom rukáve je potrebné odrátať 20 % zo spotreby. Naopak, keď sa chystáte pliesť osmičkový alebo prepletaný vzor, tak pripočítajte 10 % a pri viacfarebnom 20 % vlny.

Netreba zabúdať ani na výber správnej veľkosti pomôcok. Preto sme pre vás vytvorili praktickú referenčnú tabuľku, ktorá odhaduje to, akú veľkosť ihlíc alebo háčika budete potrebovať pri konkrétnej hrúbke vlny.

Táto tabuľka je len orientačná.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024