Blog

Tipy ako sa starať o záclony

Prečítate za 4 minúty

Vyzerajú ako závoj na oknách, ktorý nám interiér krásne zútulni. Tento kus bytového doplnku má však jednu nevýhodu, a to, že funguje ako veľký magnet na prach. Ako ich udržiavať čisté a biele? Poradíme vám. Záclony a závesy sú vyrobené z jemných a citlivých materiálov, ktoré si vyžadujú opatrné ošetrovanie. Zle zvolený program a nešetrné zaobchádzanie vám môže záclonu dokonca poškodiť. Potom už bude vhodná tak akurát na vyhodenie.

Ručné pranie

Niektoré gazdiné dávajú radšej prednosť ručnému praniu, aby sa vyhli zbytočným nepríjemnostiam a sklamaniu. Stačí si pripraviť lavór alebo vaňu s teplou vodou a práškom určeným na pranie záclon. Ponoriť záclonu do vody a nechať ju aspoň hodinku namočenú. Potom ju ručne jemne plákať a rovnomerne zavesiť aby z nej odtiekla voda. Najlepšie na čerstvom vzduchu. Nemusíte čakať až kým úplne vyschne, môžete ju zavesiť na okno aj keď je záclona ešte stále vlhká.

Ako na pranie v práčke?

Mnohé z nás dávajú prednosť komfortnejšiemu mechanickému praniu pred ručným. Má to svoje výhody, ale treba byť opatrný, aby sa nám krehké textílie nezničili. Stačí sa riadiť jednoduchými pravidlami, ktoré sú uvedené na obale. Ak sa vám podarilo obal vyhodiť, prinášame vám základné pravidlá ako pri praní záclon postupovať.

Pred vložením do práčky sa odporúča záclonu najprv zložiť. Pri praní by sa vám v bubne mohla o niečo zachytiť a následne potrhať. Existujú aj špeciálne vrecká určené na pranie záclon a jemnej bielizne. Vrecko je zvyčajne vybavené umelým zipsom alebo gombíkmi. Stačí ho len naplniť a vložiť do bubna v práčke.

Niektoré práčky sú vybavené funkciou ručného prania, a tie modernejšie majú dokonca špeciálnu funkciu na pranie záclon. Ak takúto možnosť nemáte, zvoľte si prací program na maximálne 40 stupňov Celzia. Tak isto nastavte program s nízkymi otáčkami, aby pri žmýkaní a odstreďovaní nedošlo k roztrhaniu tkanín. Odporúča sa maximálne 400 otáčok za minútu.

Pri praní použite radšej kvalitnejší prací prášok špeciálne určený pre záclony. Taktiež ho vyberáme aj na základe toho či ideme prať farebné alebo biele. Na niektoré materiály nie je vhodné použiť aviváž, lebo jednotlivé vlákna môžu stratiť pevnosť. Preto aj pri výbere aviváže buďte opatrné a radšej investujte do špeciálnej aviváže na záclony.

Aviváž pridá textílii krásnu vôňu a tiež funguje ako taký neviditeľný filter, ktorý zabraňuje usadzovaniu prachu na vláknach. Pri farebných jemných závesoch sa odporúča použiť prášok na farebnú bielizeň, pri bielych záclonách použite prášok na bielu.

Ako mať snehovo biele záclony?

Ak chcete dosiahnuť snehovo biele záclony aj pri nízkych otáčkach a stupňoch, pridajte do prania bieliaci prostriedok. Na bielenie môžete použiť chemické bielidlá, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch. Buď ide o bielidlá špecificky určené na pranie záclon, alebo skúste Savo na bielenie prádla.

Aj bielenie záclon robte opatrne a ak to výrobca neodporúča, vynechajte ho. V každej domácnosti sa určite nájdu alternatívne a povedzme rovno aj ekologické bieliacie prostriedky. Vyskúšajte rovno niečo z kuchyne.

Obyčajná kuchynská soľ je vynikajúcim bieliacim prostriedkom. Stačí ju len pridať do horúcej vody a nechať rozpustiť. Odporúčaná dávka je jedna lyžica soli na 3 litre vody. Záclony nechajte namočené v teplom roztoku aspoň 3 hodiny, a nakoniec ručne preperte. Namiesto soli môžete použiť aj ocot.

Ďalším skvelým pomocníkom nielen v kuchyni je sóda bikarbóna, ktorá má taktiež skvelé bieliace účinky. Do horúcej vody pridáme niekoľko čajových lyžičiek alebo sáčkov sódy. Pomer závisí od metráže záclony, a samozrejme aj od toho, ako veľmi je špinavá. Pre orientáciu pridajte aspoň 4 polievkové lyžice alebo sáčky sódy na priemerný rozmer záclony a nechajte ju v horúcom roztoku odležať približne pol hodiny.

Nakoniec ju stačí vybrať a zavesiť. Namiesto sódy bikarbóny môžete použiť aj kypriaci prášok do pečiva a postupovať rovnako. To je len pár možností ako podomácky vybieliť záclony.

Sú to overené príklady, ktoré sa neodporúča kombinovať, ale radšej použite len jednu možnosť. Je potrebné si však uvedomiť, že sa jedná o experiment, za ktorého výsledok budete zodpovedný len vy. Po vypraní sa odporúča vlhké záclony ihneď zavesiť na okno. Vyhnite sa žehleniu alebo sušeniu na šnúre.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024