Blog

Nalaďte sa na vidiecky štýl bývania

Prečítate za 3 minúty

Chceli by ste si vaše obydlie zariadiť v slovenskom vidieckom štýle a hľadáte inšpiráciu? Tento typ interiérového dizajnu sa vyznačuje funkčnosťou vyplývajúceho z tradícii. Kedysi sa obydlia zariaďovali predovšetkým na praktické využitie aby všetko potrebné k práci bolo vždy po ruke. Jednotlivé dekorácie boli ručne robené a originálne. Neodmysliteľným prvkom bol folklór, romantické motívy a kvalitné materiály. Poďme načerpať inšpirácie od našich starých materí a spoločne si vykúzliť čaro vidieckeho domova.

Moderný vidiek

V dnešnom modernom svete dbáme hlavne na komfort a predovšetkým chceme aby naše obydlia boli zariadené pekne a útulne. Autentický vidiecky štýl si vieme predstaviť maximálne tak na chalupe, kde trávime málo času. Moderné bývanie s vidieckymi prvkami je už lepšia alternatíva, však?

Dominantným prvkom vtedajšieho interiéru bol nábytok z masívneho dreva, ktoré sa morilo aby ho nenapadli škodci. Drevo sa opäť vracia na výslnie ale po novom sa proti škodcom ošetruje prírodnými voskami. Steny boli väčšinou biele natreté vápnom a farebný prvok ste mohli zazrieť akurát na doplnkoch. V každej domácnosti boli tkané koberce, výrobky z prútia a kovu.

K dekoráciam neodmysliteľne patrila modrotlač a výšivky. Doplnky bývali v zemitej, neutrálnej farbe často doplnené kontrastnou modrou alebo horčicovou. Zo vzorov dominovali kocky, pruhy, bodky, ľudové vzory, kvety a vtáčiky. Závesy na oknách bývali minimalistické a krátke.

Súčasné bytové doplnky, ktoré zapadajú do vidieckeho štýlu sú inšpirované prírodou. Ich potlač obsahuje kvety, zeleninu, ovocie aj zvieratá z farmárskeho dvora. Kľudne siahnite po minimalizme ako sú jednoduché textílie z prírodného materiálu ako je ľan, konope a bavlna.

Ľudový štýl sa najviac vyskytuje na kuchynských doplnkoch a textíliách. V minulosti bola práve kuchyňa srdcom obydlia kde sa pracovalo, varilo, jedlo a zabávalo. Skúste si zladiť obrus v kuchyni zo závesom či záclonou a vytvorte si tak harmonický celok.

Ak preferujete domácu tvorbu tak práve pri vidieckom štýle sa vám otvárajú možnosti ako využiť rôzne stuhy, krajky a čipky z našej ponuky. Ozdobte si nimi zaváracie sklá, ktoré môžu byť využité ako svietnik, váza, nádobka na odkladanie kuchynských potrieb, organizér v spálni či v kúpeľni. Do vidieckeho interiéru neodmysliteľne patria výšivky a háčkované doplnky.

V dnešnej dobe je predstava vidieckeho štýlu uvoľnenejšia. U každého evokuje niečo iné. Obľúbili si ho aj súčasný interiérový dizajnéri, možno vďaka svojej nadčasovosti. V neposlednom rade u nás evokuje rodinnú pohodu, útulnosť a príjemnú atmosféru. O tom by mal byť predsa domov.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024