Blog

Aké typy záclon poznáme?

Prečítate za 3 minúty

Záclony a závesy sú “čerešničkou na torte” pri dizajnovaní interiéru. Výrazne prispievajú k zútulneniu domova. Okná s nimi nevyzerajú tak naho, a šikovne zabraňujú zvedavým pohľadom z vonku. Poznáme niekoľko druhov záclon, ktoré sa odlišujú materiálom, vzormi, textúrou, aj spôsobom vešania. Niektoré plnia len dekoratívny účel, iné si kupujeme z praktických dôvodov.

Tylové záclony sú jemne priesvitné a elegantné. Tkanina má jemné mriežkovanie s dostatočnou priedušnosťou. Táto sieťovitá plošná textília vznikla vo Francúzsku, v provinčnom mestečku Tulle, odkiaľ pochádza jej názov. Na jeho výrobu sa najčastejšie používajú polyesterové a polyamidové vlákna v kombinácii s elastickými vláknami a bavlnenou priadzou.

Organzové záclony pôsobia jemne a vznešene. Napriek tomu je organza nesmierne pevná tkanina. Najčastejšie sa vyrába z prírodného hodvábu alebo textilných umelých vlákien. Je veľmi husto tkaná a preto jej trhová cena je o niečo drahšia. Záclony z organzy sú lesklé, priesvitné, a majú skôr dekoratívny charakter. Na rozdiel od tylu, ťažšie prepúšťajú vzduch, ale zato sa na nich usádza prach len minimálne.

Voálové záclony sú jemné a priesvitné, avšak prepúšťajú menej svetla ako organza. Voál je ľahká mriežkovaná tkanina z hladkej a ostro krútenej priadze. Tá sa získaná buď z vlny, bavlny, prírodného hodvábu, alebo syntetických vlákien. Voálové záclony sú matné. a ľahko sa na nich usádza prach. Vyžadujú si žehlenie.

Klasické a nestarnúce žakárové záclony sú stále trendy. Sú pomenované podľa francúzskeho vynálezcu Jacquarda, ktorý v roku 1795 vynašiel zariadenie pre tkáčske stroje. Prostredníctvom tohto zariadenia sa vytvárajú ohraničené obrazce rôznych tvarov. Žakárový vzor sa vyskytuje na záclonách, závesoch, obrusoch, poťahoch, ale aj ako aplikácia na oblečení. Žakárové záclony majú hrubšiu štruktúru, sú ťažšie ale priesvitné. Výhoda je, že sa nemusia žehliť.

Kratučké ozdobné záclony, ktoré nesiahajú ani do polovice okna, alebo sa vešajú v polovici okna, sa nazývajú vitrážové. Používajú sa najmä v kuchyni alebo vo vidieckom dome. Na každej vitrážovej záclone sú otvory na zavesenie na tyč. Samozrejme si ich môžete zavesiť aj na štipce. Často sa vyskytujú s vyšívaným madeira vzorom.

Sieťované záclony sa vyznačujú jednoduchosťou a čistotou. Majú nenápadné tkané vzory, ktoré sa dobre kombinujú so závesmi. Batistové záclony sú v plátnovej väzbe, vyrobené z jemnej ľanovej, viskózovej alebo hodvábnej priadze. Na dotyk sú mäkké, príjemné a nebývajú priesvitné. Sablé záclony sú veľmi husto tkané, a teda prepúšťajú málo svetla.

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024